“Mjesec hrvatske knjige” u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Viktor Car Emin” Opatija

Tokom čitavog „Mjeseca hrvatske knjige” u prostoru Knjižnice bit će postavljena izložba pod nazivom „Baštini se s knjigom!” u kojoj će se izložiti vrijedni primjerci knjiga koji se čuvaju u Zavičajnoj zbirci Knjižnice.

Opatija – Sredinom mjeseca listopada započinje tradicionalna manifestacija posvećena knjizi i čitanju – „Mjesec hrvatske knjige“. Geslo ovogodišnje manifestacije jest: „’Ajmo, hrvati se s knjigom!“ pri čemu je naglasak stavljen na hrvatske autore i hrvatsku književnost dok se istodobno, na duhovit način, poziva pojedince da posegnu za knjigom u Godini čitanja.

U sklopu „Mjeseca hrvatske knjige”, od 15. listopada do 15. studenog, Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin” Opatija pripremila je posebne programe za sve dobne skupine.

Predškolce očekuju posebna izdanja edukativno – kreativnih Pričaonica petkom popodne u pet i pol posvećena znamenitim i istakutim Hrvaticama i Hrvatima pod nazivom „Hrvatski junaci”.

Prilikom tradicionalnog posjeta prvašića knjižnici, učenike očekuje upoznavanje sa Odjelom za djecu i mladež „Halugica”, sa programima i uslugama koje knjižnica nudi i besplatan upis u knjižnicu.

Nešto stariji osnovnoškolci upoznati će se sa galebom Markom na pradstavljanju slikovnice „Marko na Uške!” . Riječ je o posebnom izdanju slikovnice iz serijala slikovnica „Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske” na čakavskom narječju, koju je izdala Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin” Opatija u suradnji sa autoricom Martinom Markov i ilustratoricom Ivanom Grimani. Slikovnicu je sa hrvatskog jezika prevela djelatnica Knjižnice Ana Montan Velčić, koja će ju, uz autoricu i predstavnike Parka prirode Učka, predstaviti 22. listopada u jutarnjem terminu.

Gradska knjižnica Opatija uključila se u projekt Primorsko-goranske županije i radne skupine za zaštitu životinja – Kras i osmislila posebnu edukativno-kreativnu radionicu za djecu prema predlošku slikovnice „Izgubljeni Flegi”. Slikovnica govori o zaštiti životinja, ulozi, obvezama i odgovornosti vlasnika i pravilnom postupanju pri pronalasku izgubljenog psa.

Za nešto stariju publiku, željnu putovanja, pripremljen je ciklus putopisnih predavanja i predstavljanja knjiga pod nazivom: „Hrvatski pustolovi”. Na putovanje ćemo krenuti 18. listopada   predvođeni Goranom Blaževićem i njegovom „Karavanom”, zatim će nas 28. listopada Petar Ivančić povesti „Od Grenlanda do Bolivije”, a proputovanje zaokružujemo 11. studenog sa „Putovanjem u duhovni i svakidašnji svijet Indijanaca Lakota Siouxa: putopis i dnevnik jednog samozvanog Indijanca” – Igora Brajdića. Sva će predavanja započeti u 18:00h i održati će se u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

4. studenog u 18:30h održati će se predstavljanje romana „Naša Mare” Viktora Cara Emina. Riječ je o prvom cjelovitom izdanju ovoga povijesnog romana koji je objavljivan u nastavcima od 1931. do 1933. godine u zagrebačkom časopisu „Ženski list” i prema Carevim riječima „ostao tamo sahranjen” – sve do danas. Roman je prošle godine, na 150. obljetnicu autorova rođenja, Gradska knjižnica Opatija, koja nosi njegovo ime, objavila u obliku e-knjige. Roman je sada dobio i svoje fizičko izdanje koje će predstaviti dr. sc. Vjekoslava Jurdana i urednik Franjo Butorac.

Tokom čitavog „Mjeseca hrvatske knjige” u prostoru Knjižnice bit će postavljena izložba pod nazivom „Baštini se s knjigom!” u kojoj će se izložiti vrijedni primjerci knjiga koji se čuvaju u Zavičajnoj zbirci Knjižnice.

Svi se programi održavaju u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice ”Viktor Car Emin” Opatija.

Zbog ograničenog broja sudionika za sve programe potrebna je prethodna prijava na e-adresu: upiti@gk-opatija.hr, broj telefona: 051/712-987 ili osobno u Knjižnici.

-Vjerujemo da će svatko u programu ovogodišnjeg „Mjeseca hrvatske knjige“ pronaći nešto za sebe i zato „’Ajmo, hrvati se s knjigom!“, poručuju iz Knjižnice.

 

error: Content is protected !!