Na Antonju počinje karnevalsko ludilo u Lovranu

52. izdanje Međunarodne karnevalske povorke na programu nam je 24. veljače kada očekujemo oko 2500 sudionika iz 40 maškaranih grupa, uz goste iz Slovenije, Italije i Austrije.

Rijeka – Toni Družeta, zamjenik načelnika Općine Lovran, Radovan Trinajstić, predsjednik Pusnog društva Toronjera i Slavko Sekulić, predsjednik Odbora za kulturu Općine Lovran najavili su na današnjoj tiskovnoj konferenciji karnevalska događanja u Općini Lovran.

– Tradicionalno otvorenje Pusta nam je na Antonju 17. siječnja, ispred trga Sv. Jurja, kada podižemo krivca za sve nedaće u prošloj godini. Tjedan dana kasnije, nakon 19 godina, izložba Zvončarskih maski Europe, ponovno je u Lovranu. Autor je Žarko Lučić s Viškova, koji će nam predstaviti zvončarske maske od Ibera do Crnoga mora uz poneku zvončarsku masku kvarnerskog podneblja. 52. izdanje Međunarodne karnevalske povorke na programu nam je 24. veljače kada očekujemo oko 2500 sudionika iz 40 maškaranih grupa, uz goste iz Slovenije, Italije i Austrije. Prijavu za sudjelovanjem na maškaranoj povorci moguće je izvršiti isključivo preko online prijavnice do 10.veljače, a prijavnicu je moguće naći na web stranicama Općine Lovran, te na Facebook stranicama lovranskih maškaranih grupa (Toronjera, In bambo veritas, Pešekani). Zatvaranje karnevalskog doba kao i inače nas očekuje na Pusnu sredu 6. ožujka, spaljivanjem Pusta ispred luke, kazao je Trinajstić.

Slavko Sekulić predstavio je maškarana događanja u objektima za kulturne programe – u kinu i galeriji.

— Bogati kulturni program otvaramo s dvije Bajkaonice za naše najmlađe sugrađane u galeriji Laurus, koje su na rasporedu 19. i 26. siječnja. Dvije dječje redute održat će se 2. veljače u Društvenom domu Liganj i 10. veljače u kinu Sloboda, dok je nastup Liburnijskih i Opatijskih mažoretkinja zakazan za 21.veljače u kinu Sloboda.

Za kraj predstavlja karnevalskih događanja u Općini Lovran, osvrnuo se zamjenik načelnika Družeta.

— Maškarana događanja u Lovranu imaju i svoju sportsku dimenziju, pa tako 2. veljače imamo Maškarani kartaški turnir na tržnici, 9. veljače Maškaranu regatu i 23. veljače Zubijadu-maškarani ribolov u akvatoriju ispred Lovrana. Uz nositelje organizacije Karnevala u Lovranu, Općinu Lovran i TZO Lovran, svakako se na trudu i angažmanu zahvaljujem našim maškaranim grupama: Pusno društvo Toronjera, Karnevalska grupa In bambo veritas, te maškarana kumpanija Pešekani. Također, zahvala i našim sponzorima: Tiskara Buldog i Stubica d.o.o.“, rezimirao je Družeta.