Najavljen 13. Čansofest – Dvadeset novih čakavskih šansona i trodnevni program bogat događanjima @ Kastav

Tako će uz glavnu večer u petak, 25. kolovoza kada će se održati festivalska večer novih skladbi s početkom u 20.30 sati na Crekvini, program obuhvatiti još četiri zanimljiva događanja.

Kastav – Sretno 13. izdanje Čansonfesta, koje će obuhvatiti niz programa već od sutra pa do petka navečer kada će se održati i glavna večer festivala čakavske šansone s premijernim skladbama, najavili su danas na tiskovnoj konferenciji organizatori – umjetnički voditelji Saša Matovina i Sanjin Mandičić, gradonačelnik Kastva Matej Mostarac te organizator, ali i sudionik, dijela programa Igor Brešan.

– Počeli smo ove godine s MIK-om, imali smo dane posvećene čakavskim pjesnicima i sada nedavno večer posvećenu Zdenku Turku, a sada i Čansofest tradicionalno na kraju KKL-a, čime se dokazuje kako Kastav cijeni i promiče naše naslijeđe i zajik, rekao je gradonačelnik Mostarac.
Već tradicionalno, glavnom večeri Čansonfesta zatvorit će se i Kastafsko kulturno leto.

– Po 13. put na zatvaranju Kastafskog kulturnog leta dolazi ova manifestacija posvećena čuvanju jezika i kulture naše sredine, grada i kraja. Ove godine dodatno smo proširili program, pa festival traje tri dana umjesto prošlogodišnja dva, a povećali smo i broj događanja, kazao je Matovina.

Tako će uz glavnu večer u petak, 25. kolovoza kada će se održati festivalska večer novih skladbi s početkom u 20.30 sati na Crekvini, program obuhvatiti još četiri zanimljiva događanja. Prvo od njih održat će se sutra, u srijedu 23. kolovoza u 20.30 sati u galerijskom prostoru kastavske crkvice sv. Trojice, gdje gostuje izložba galerije Brešan – „Maslina iz ateljea“. Svoje radove povezane ovom temom izložit će Mladen Veža, Zvjezdana Marguš Prohaska, Frane Radak, Dubravka Vojnović, Ivo Vojvodić, Mirjana Marušić Gorska, Sanja Simeunović Bajec, Marija Stojić, Ernesto Markota, Vladimir Medanić, Elvis Berton, Alma Dujmović, Mirjana Zirdum, Hrvoje Marko Peruzović, Ana Marija Botteri, Ivica Vlašić, Viktor Šerbu, Izet Đuzel, Zdravko Cota, Vlado Jakelić, Karlo Paliska, Vesna Sokolić, Žarko Čović, Dalibor Parač, Zoran Tokić, Milan Pavlović, Niko Ančić, Josip Deranja, Zonja Dizdar, Robert Budor i Branko Kukurin. Nakon toga, u 21 sat u Vikotovoj bačvariji održat će se glazbeno-poetska večer nazvana „U susret šansoni“ na kojoj će sudjelovati Đurđa Grujičić, Igor Brešan, Neven Barac i Francesco Squarcia.

– Meni je čast što sam ovdje, što me drže „ka vašega“. Dolazim iz Splita i predstavljam dalmatinsku čakavicu, a prvi šok bio je kad sam osvojio nagradu za stihove, a nešto kasnije to je kulminiralo i glavnom nagradom. Moja galerija dosad je organizirala preko 650 izložbi, a odmah je bilo jasno da ćemo se povezati i s organizatorima Čansonfesta na ovaj način. Ovaj festival je sjajan iz tri razloga – njeguje kantautorski pristup u kojem je izravna emocija važnija od vokalne izvrsnosti, to je festival koji poštuje riječ i ovo je festival koji ima izvrsnu poveznicu između privatne inicijative i javne podrške, kazao je Brešan, vlasnik galerije, ali i glazbenik i autor pjesama.

Program festivala nastavit će se u četvrtak, 24. kolovoza u vijećnici Grada Kastva gdje će se s početkom u 19.30 sati održati okrugli stol „Čakavština u šansoni“ za koji je Matovina kazao kako se radi o možda i najvažnijem dijelu ovogodišnjeg programa nastalog iz čestih rasprava oko razvoja festivala, ali i domaće riječi. Na okruglom stolu sudjelovati će Pero Gotovac, Hrvoje Hegedušić, Daniel Načinović, Igor Brešan, Zvonimir Varošanec i Branko Kukurin, a nakon njega, u 21.30 sati na Trgu Istarske vile održat će se akustična večer šansone „Na kastafskeh šternah“ gdje će nastupiti Hrvoje Hegedušić, Igor Brešan, Daniel Načinović i Mladen Medak Gaga.

Glavna večer Čansonfesta održat će se u petak, 25. kolovoza s početkom u 20.30 sati, kada će se publici na Crekvini predstaviti dvadeset novih skladbi pristiglih putem natječaja. Voditeljica programa bit će Irena Grdinić, a u revijalnom dijelu Festivala nastupit će Duško Jeličić Dule i Bonaca.

– Veseli me što ponovo imamo nekoliko kvalitetnih debitanata, pa će tako prvi put nastupiti operna pjevačica Goranka Tuhtan, Damir Vrbljanac, Antonio Krištofić te predsjednik Gradskog vijeća Kastav Zemir Delić. Dosad smo imali jazz šansone, rock šansone, a ove godine imamo i jednu blues šansonu, kazao je Mandičić, istaknuvši i kako će u pratećem bendu nastupiti Aleksandar Valenčić, Damjan Grbac, Nataša Veljak, Nikola Kurelić, Mihalj Ivković i Tonči Grabušić.

Pjesme, autore i izvođače ovogodišnjeg Čansonfesta potražite u nastavku teksta.

1. AKO JUTRA OČI NE OTPREN – Mauro Staraj
glazba i stihovi Mauro Staraj

2. BARBA MOJ – Neven Barac
glazba i stihovi Neven Barac

3. ČA J’ ČOVEK – Francesco Squarcia
glazba Francesco Squarcia, stihovi Vjekoslav Alilović

4. FAKIN OD PORTA – Damir Vrbljanac
glazba Damir Vrbljanac, stihovi Drago Gervais

5. JA NISAN KOT TI – Vivien Galletta
glazba Andrej Baša, stihovi Rajka Jurdana – Šepić

6. LUNIN KONČERTIN – Daniel Načinović
glazba i stihovi Daniel Načinović

7. MARGARETA – Lado Bartoniček
glazba i stihovi Lado Bartoniček

8. MATI – Nevia Rigutto
glazba Igor Stanković, stihovi Ljubica Bestulić – Stanković

9. MESEC – Matea Matić i Tajana Dukić
glazba i stihovi Tajana Dukić

10. MOJ BIT ĆE CELI SVIT – Dino Antonić
glazba i stihovi Smiljan Kirinčić

11. MORE – Duško Jeličić
glazba Duško Jeličić, stihovi Nino Bjelac

12. NAJLEPŠI DEL SVETA – Hrvoje Hegedušić
glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Šemeš

13. NA KVARNERE – Goranka Tuhtan
glazba Marin Tuhtan, stihovi Vanja Michelazzi, Giacomo Scotti i Marin Tuhtan

14. ŠKALIN DVA DO OLTARA – Katja Budimčić
glazba Dino Ivelja, stihovi Branka Kržik Longin

15. ŠTORIJA O MAJSTORI – Mirjana Bobuš
glazba i stihovi Mirjana Bobuš

16. TI NE VOLIŠ I NE ŽELIŠ MANE – Zemir Delić
glazba Zemir Delić, stihovi Sergej Jesenjin, prepjev na čakavski Branko Kukurin

17. TVOJA CESTA – Davor Grgurić
glazba Robert Funčić, stihovi Davor Grgurić

18. VA KAMARE STARE – Mensur Puhovac
glazba Sanjin Mandičić, stihovi Mensur Puhovac

19. ZAKRAČUNAJ – Antonio Krištofić
glazba Alfred Šaina, stihovi Rajka Jurdana – Šepić

20. ŽIVOT TE KRIVO VADI – Igor Brešan
glazba i stihovi Igor Brešan

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!