Najgori u Hrvatskoj: Opatija lani imala najveći proračunski deficit po stanovniku među svim gradovima

Po svakom stanovniku, opatijski je proračun lani bilježio manjak od čak 2.500 kuna, čime je grad zaslužio mjesto neslavnog hrvatskog rekordera s najvećim relativnim deficitom.

Opatija – Institut za javne financije objavio je ovog tjedna svoj tradicionalni pregled ostvarenja proračuna županija, gradova i općina za 2017. godinu koji je pokazao neočekivan podatak – prema deficitu po „glavi stanovnika“, Opatija je u prošloj godini bila najgora u Hrvatskoj.

Naime, IJF ne uspoređuje apsolutne brojke, nego „fiskalno zdravlje“ pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprave uspoređuje donoseći omjer prihoda i rashoda proračuna razmjernih broju stanovnika. Prema tom podatku, s prihodom od 9.168 kuna „po glavi“, Opatija je šesti grad u Hrvatskoj, iza Nina, Novalje, Novigrada, Rovinja i Umaga. Međutim, Opatija je lani imala daleko najveće rashode po stanovniku u Hrvatskoj – čak 11.666 kuna, a s proračunskim manjkom od gotovo 2.500 kuna po stanovniku zaslužila je mjesto neslavnog hrvatskog rekordera s najvećim relativnim deficitom.
Drugi grad na Liburniji, Kastav, zabilježio je proračunski suficit od oko 550 kuna, uz prihode po stanovniku od 4.588 po čemu se smjestio na 47. mjesto među hrvatskim gradovima.

Najmanja liburnijska općina, Mošćenička Draga, mjereno prihodom po glavi stanovnika, ujedno je i najbogatija – s 6.601 kunu po mještanu Draga se smjestila među prvih 50 hrvatskih općina, no i draški je proračun lani zabilježio manjak, od 865 kuna po stanovniku. Na samom rubu „top 50“ nalazi se i Lovran, čiji su fiskalni kapaciteti značajno ojačani proteklih godina – uz prihod od 6.219 kuna po stanovniku, Lovran je ostvario i proračunski suficit od 832 kune po stanovniku.

Dvostruko manji suficit po glavi stanovnika – 418 kuna – ostvarila je Općina Matulji, uz prihode od 4.532 kune i rashode od 4.115 kuna po stanovniku, što je svrstava otprilike na 80. mjesto među općinama u Hrvatskoj.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net

Napiši Komentar

Pogledaj sve komentare