Naplata komunalne naknade povećana za milijun kuna @ Matulji

Akcija mladih i Zenil Oblak protiv copy/paste proračuna @ Matulji

Povećani općinski prihodi rezultat su revizije obračuna komunalne naknade koju je tijekom protekle dvije godine proveo Odsjek za komunalni sustav, a najveći je pomak ostvaren kod obveza vezanih uz vlasništvo stambenih prostora.

Matulji – Nedavnu sjednicu Vijeća Općine Matulji, na kojoj su proglašeni dobitnici nagrada Općine Matulji te usvojena nova Odluka o kupoprodaji i najmu poslovnih prostora u općinskom vlasništvu obilježila je i rasprava o izvještaju o evidenciji komunalne naknade što ju je podnio Ronald Puharić, voditelj odsjeka za komunalni sustav.

– Odsjek za komunalni sustav krajem siječnja 2011. godine preuzeo je poslove utvrđivanja komunalne naknade. Od tada, do kraja 2012. godine, obrađeno je, ili je u postupku obrade, ukupno 1.652 predmeta. Revizija obveznika komunalne naknade uvelike je doprinjela povećanju proračunskih prihoda Općine Matulji, no budući da je postupak revizije još uvijek u tijeku, mogu se očekivati još i veći prihodi od 3,6 milijuna kuna koliko je iskazano u projekciji za 2013. godinu. Završetak revizije očekuje se krajem prvog polugodišta 2013. godine, kazao je Puharić.

Obveznici komunalne naknade su vlasnici stambenih prostora, ali i vlasnici, odnosno korisnici poslovnih prostora na općinskom području, a njena visina određuje se ovisno o veličini i namjeni prostora te zoni u kojoj se nalazi. Sporan je pritom bio broj obveznika komunalne naknade prema vlasništvu nad poslovnim prostorom, jer je evidentiran nesrazmjer između registriranih tvrtki i obrta te platiša komunalne naknade.

– Oni koji ne plaćaju komunalnu naknadu su oni za koje nismo mogli utvrditi poslovni prostor. Primjerice, keramičari ne postavljaju pločice u svom poslovnom prostoru, nego izlaze na teren, kod klijenta, pa niti ne moraju imati nekakav ured nego poslove mogu sklapati također vani. Sad smo negdje na 75 posto odnosa između onih koji su registrirani i onih koji plaćaju naknadu, kazao je Puharić, dodavši da je to na razini jedinica lokalne samouprave u okolini. Rezultat rada njegova odjela jest i povećanje prihoda od komunalne naknade u odnosu na 2010. godinu od čak milijun kuna, odnosno oko 40 posto.

Međutim, nezavisni vijećnik Vinko Surina, koji je na Vijeću i pokrenuo pitanje o ”pravednoj raspodjeli” komunalne naknade, smatra kako još uvijek postoji dosta prostora za napredak.

– Već tri godine raspravljamo o komunalnoj naknadi. To nije novi namet, a Vijeće od općinske uprave traži da primjeni pravičnost za sve, da se pošteno odnosi prema onima koji plaćaju komunalnu naknadu, a postroži odnos prema onima koji ju ne plaćaju. Prije godinu dana tvrdilo se da je 356 platiša po osnovi poslovnih prostora maksimum, danas ih je stotinjak više, pa se tvrdi da je to maksimum, a ja tvrdim da nije. Općina gubi milijune kuna na komunalnoj naknadi, a u odnos između registriranih tvrtki i platiša treba ubrojiti i tvrtke poput INA-e i OMV-a koje nisu registrirane u Matuljima, a opet imaju prostor i obveznici su plaćanja komunalne naknade. Dakle, tek kada provjerite i ovih drugih 300 registriranih obrta i tvrtki koji ne plaćaju naknadu i utvrdite da su to sve keramičari ili slični obrtnici koji nisu vlasnici poslovnih prostora, kazat ću ”u redu”, a do tada smatram da može bolje, zaključio je Surina.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!