NK Opatija je već igrala drugu ligu

Tekst i foto: Anto Ravlić

Opatijci su bili drugoligaši u sezonama 1996/97. i 1997/98., no tada je egzistirao drugačiji sustav drugoligaškog natjecanja

Opatija – Tko zna koliko puta se u posljednje vrijeme naglasilo da Opatija ima povijesnu priliku ući u drugu ligu, što bi bio najveći uspjeh u 109-godišnjoj povijesti kluba. No, očigledno su svi zaboravili da je Opatija već igrala drugu ligu – i to u samostalnoj Hrvatskoj. I to dvije sezone: 1996/97 i 1997/98. Dakle, uspije li Opatija sutra pobijediti Mladost, Opatijcima to neće biti premijera u drugoj hrvatskoj ligi.

No, ipak će Opatijci postići najveći uspjeh u povijesti kluba. Naime, u sezoni 1996/97. postojala je 1B liga, a Hrvatska je imala čak pet drugih liga koje su u biti bile treći razred natjecanja. Opatija je igrala u Drugoj HNL Zapad. I osvojila šesto mjesto. U svojoj prvoj drugoligaškoj sezoni Opatijci su igrali protiv Pomorca, Grobničana, Crikvenice, Nehaja, Klane i Vrbovskog iz riječke regije. U sljedećoj sezoni 2. HNL Zapad je zaista bila druga liga jer je ukinuta 1B liga. Hrvatska je imala pet drugih liga. S Opatijom su u toj sezoni igrali još Orijent i Halubjan. Opatijci su završili na 11. mjestu. Obje sezone prvak je bio Jadran iz Poreča.

Kad je riječ o drugoj hrvatskoj ligi (odigrano 28 sezona), od klubova iz riječke regija najviše drugoligaških sezona ima Pomorac (15). Slijedi Orijent s 12 sezona u drugoj ligi te Nehaj (4). Dvije sezone (1992. i 1992/93.) u drugoj ligi igrala je i Kraljevica, a jednu (1995/96.) i već zaboravljeni Lučki Radnik. Zanimljivo, sustav natjecanja u drugoj ligi mijenjao se sedam puta u 28 godina. Posljednjih godina egzistira jedinstvena druga liga, no druga liga je imala i dvije, tri, četiri i pet skupina.

U posljednjem desetljeću Pomorac je igrao četiri godine drugu ligu, od 2010. do 2013. godine. Pamte se plasmani na drugo i treće mjesto, jednom su Kostrenjani bili sedmi, a jednom osmi. Potom je uslijedio potop kluba. Orijent je ove godine, u krnjem prvenstvu, kao novak u ligi završio treći, s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Croatia. Drugu ligu u posljednjih deset godina osvajali su Gorica (2 puta), Dugopolje, Dragovoljac, Zagreb, Inter, Cibalia, Rudeš, Varaždin i Šibenik. Tri drugoligaška prvaka danas su prvoligaši (Gorica, Varaždin i Šibenik), četiri drugoligaši, Cibalia je ispala u treću ligu, a Zagreb je potonuo u četvrtu ligu.