Novo postignuće opatijskih vatrogasaca

Vatrogasna vježba

Vatrogasna vježba

Opatija – Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Opatija Igor Ravnić i Zoran Laslavić, diplomirani inženjeri sigurnosti, među prvih dvanaest vatrogasaca u Hrvatskoj, položili su u organizaciji Hrvatske i Županijske vatrogasne zajednice drugi stupanj spašavanja iz visina i dubina.
Tečaj organiziran u Rijeci bio je iznimno zahtjevan i trajao dva tjedna, s visinskim vježbama na vatrogasnom tornju u JVP Rijeka, spašavanjem osoba iz unutrašnjosti broda, premošćivanjem kanjona Rječine te spašavanjem osobe iz njega.
Ovaj tečaj nastavak je prvog stupnja, te se na njemu – uz ponavljanje tehnika podizanja i spašavanja – uče novi načini spašavanja. Osim timskog rada, uvježbano je spašavanje osobe pomoću jednog, dvaju, odnosno triju užeta kada to obavlja samo jedan vatrogasac.
Spašavanje iz visina i dubina uvedeno je prvenstveno stoga što se uvidjelo da se s postojećom vatrogasnom opremom ne može doći do odgovarajućih dubina i visina na siguran način. Da bi se spašavanje moglo obaviti bez izlaganja opasnosti potrebno je primijeniti posebnu alpinističku obuku, a takav način rada zahtijeva obučene vatrogasce.
Najnovije postignuće opatijskih vatrogasaca tek je jedno u nizu njihovih specijalističkih obuka, čiji su rezultati, između ostalog, potvrđeni čestim osvajanjem nagrada na vatrogasnim natjecanjima.
Nikola Cvjetović

error: Content is protected !!