O cijeni vode odlučivat će (grado)načelnici krajem rujna – Liburnijske vode traže povećanje zbog troškova pročišćivača

Ervino Mrak

Načelnik Lovrana Bojan Simonič već je odbio prijedlog novih cijena koje bi poskupile ukupne račune za građane, a može se očekivati da će njegove stope slijediti i čelnici Opatije, Matulja i Lovrana.

Jurdani – Skupština Liburnijskih voda – koju čine (grado)načelnici četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave – na svojoj će sjednici krajem rujna odlučivati o predloženim korekcijama cijene vode i odvodnje. Kako smo već objavili, načelnik Lovrana Bojan Simonič već je odbio prijedlog novih cijena koje bi poskupile ukupne račune za građane, a može se očekivati da će njegove stope slijediti i čelnici Opatije, Matulja i Lovrana. Iako će to značiti da će računi ostati na dosadašnjoj razini, s druge strane, nastavit će se poslovanje Liburnijskih voda koje nije u potpunosti usklađeno sa zakonom.

– Računi za vodne usluge sastoje se od tri elementa – jedan je cijena vode, drugi odvodnje, a treći pročišćavanja. Naš pročistač u Ičićima u funkciji je već tri godine, ali dosad cijena pročišćavanja nije uvedena, a upravo se na to odnosio prijedlog poslan svim jedinicama lokalne samouprave na Liburniji. Previđa se i određene korekcije u cijeni vode i odvodnje, pri čemu bi se cijena nekih usluga povećala, a drugih smanjila, kazao je direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak, dodavši da se radi o manjim iznosima od onih u kojima se baratalo u javnosti, a prema kojima bi ukupan trošak po „kubiku“ vode porastao sa 23 na 30 kuna.

Mrak je naglasio kako, prema Zakonu o vodama, komunalno poduzeće mora na godišnjoj razini korigirati cijene svojih usluga tako da odražava stvarne troškove poslovanja.

– U proteklim godinama značajno smo povećali vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, tako da je na razini Liburnije pokrivenost tekućom vodom 99,5 posto, što je u samom europskom vrhu. Povećavamo i broj priključaka na kanalizaciju, u skladu s obvezama koje je Republika Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju, a tu smo također daleko napredovali. Sve to, naravno, povećalo je i troškove poslovanja, zbog čega smo i predložili korekcije. Osim toga, treba znati da od ukupne cijene tek manji dio ostaje komunalnom poduzeću, budući da se na neto cijenu vode po kubiku dodaju naknade koje proslijeđujemo Hrvatskim vodama, zatim PDV te naknada za razvoj iz koje se financira otplata kredita za pročišćivač, rekao je Mrak, dodavši da je u infrastrukturu u proteklom razdoblju uloženo gotovo milijardu kuna.

U konačnici, treba zaključiti kako će cijena vode svakako ići „gore“ – možda ne na rujanskoj sjednici Skupštine Lbiurnijskih voda, ali u doglednoj budućnosti – budući da će se morati „pokriti“ rastući troškovi poslovanja komunalnog poduzeća.

Davor Žic / PodUčkun.net