Obilježavanje tragičnog događaja

jamaIčići – Navik on živi ki zgine pošteno, poznata izreka kneza Frana Krste Frankopana mogla bi biti moto i ovogodišnje obljetnice masovnog ubojstva u Ičićima koje se dogodilo u smiraj Drugog svjetskog rata.
Naime, u subotu 24. travnja kraj jame u Ičićima, u 17 sati, u organizaciji opatijskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista održat će se komemorativna svečanost kojom će se obilježiti dan kada je pred 65 godina njemački okupator usmrtio 37 ljudi našega kraja.
– Dodatnu morbidnost cijelom događaju iz II. svjetskog rata daje okolnost da su žrtve dovedene iz zatvora Via Roma samo četiri dana prije oslobođenja Opatije, odnosno prije okončanja rata na našem liburnijskom tlu. Pozivamo sve mještane, namjernike i ljude dobre volje da se priključe ovom činu i time odaju dužnu počast žrtvama “Jame”, kao i žrtvama svih ostalih ratova, kazao je predsjednik UABA Oleg Mandić.
U programu će prigodnim riječima učestvovati Predsjednik UABA Oleg Mandić i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, a svoj će obol događaju dati i pjevačka klapa “Opatija” i autorica za tu priliku sročene pjesme Marina Česen.
D. Žic

error: Content is protected !!