Opatija dobila prestižan certifikat ‘Grad – prijatelj penzionera’

Naglašeno je kako je komisija izrazila zabrinutost u pojedinim dijelovima evaluacijskog perioda, osobito u vrijeme rada noćnih klubova i barova devedesetih godina, no kako je ova godina pokazala da Opatija može biti tiho i mirno mjesto.

Opatija – Gradu Opatiji dodijeljen je prestižni certifikat „Grad – prijatelj penzionera“ kao priznanje za značajan trud koji je lokalna samouprava uložila u pogodnosti za svoje građane treće dobi. Vrhunac je to dugotrajnog procesa evaluacije koji je trajao od 1993. godine, a konačan sud donio je nacionalni tim stručnjaka za pitanja starijih osoba kojim je predsjedao Josip Manolić.

Prema pravilima evaluacije koju provodi Udruga penzionera svijeta (UPS), kako bi zadovoljila uvjete za dobivanje titule „Grad – prijatelj penzionera“, lokalna sredina mora ostvariti visoke standarde brige za prava starijih osoba. To uključuje participaciju građana treće životne dobi u izvršnoj vlasti, izdašne isplate iz proračuna namijenjene umirovljenicima, udio osoba starijih od 65 godina u općoj populaciji od minimalno 72 posto te omjer broja javnih događanja i prijava zbog buke zaprimljenih u policijskoj postaji od barem 1:7.

– Nakon dugotrajnog promišljanja, smatramo da je Opatija zadovoljila sve kriterije kako bi ponijela cerfikat „Grad – prijatelj penzionera“ te prateću titulu „senior resort“ koja označava grad kao „retirement friendly“ destinaciju. Ovime postaje i privlačno odredište za sve osobe iznad 80 godina, koje posebno cijene potpuni izostanak noćnog života, kazao je Manolić te dodao kako se i sam veseli preseljenju u Opatiju za desetak ili dvadesetak godina, kada dovoljno ostari.

Naglasio je kako je komisija izrazila zabrinutost u pojedinim dijelovima evaluacijskog perioda, osobito u vrijeme rada noćnih klubova i barova devedesetih godina, no kako je ova godina pokazala da Opatija može biti tiho i mirno mjesto.

– Posebno smo cijenili izostanak svih manifestacija u gradu, kao i činjenica da je prosječna razina buke u gradu izmjerena tijekom dana 17 decibela, a i to uglavnom od zvuka udaranja šahti prilikom prometovanja automobila, zaključio je Manolić.

error: Content is protected !!