Opatijski antifašisti krenuli na Vlak sjećanja @ Rijeka

Jučer, točno u podne, sa riječkog kolodvora je krenula hrvatska grupa putnika iz međunarodnog projekta Vlak sjećanja na žrtve Holokausta.

Rijeka – Vlak sjećanja, jedna od temeljnih odrednica programa rada UABA Opatije za ovu godinu krenuo je na svoj put prema nekadašnjim poljskim logorima smrti, a prvi će mu se puta pridružiti i ekipa iz Hrvatske.

Naime, jučer, točno u podne, sa riječkog kolodvora je krenula hrvatska grupa putnika iz međunarodnog projekta Vlak sjećanja na žrtve Holokausta. Projekt već nekoliko godina organiziraju razne evropske udruge civilnog društva. Dva puta godišnje čarter vlakovi voze na relaciji Bruxelles-Aushwitz-Bruxelles i Milano-Auschwitz-Milano, a tijekom petodnevnog putovanja i boravka u Krakowu održavaju se predavanja, okrugli stolovi, razgovori sa preživjelim žrtvama i naravno posjet Auschwitzu i Birkenau. U vlaku ima 650 mjesta koja organizatori popunjavaju pozivanjem potencijalno zainteresiranih.

– Ove je godine poziv upućen po prvi put u Hrvatsku i to Opatijskoj Udruzi antifašista, koja je isti i prihvatila. Ponuđenih 12 mjesta popunilo je 3 srednjoškolca, 6 studenta, 1 odvjetnica i 2 tajnika UABA. Samo jedan putnik nije sa područja naše županije. Troškove od oko 340 eura po osobi u većem su dijelu sponzorirani – po 1/3 PGŽ i 1/3 UABA Grada Opatije, kazao je predsjednik UABA Opatije Oleg Mandić, koji nam je otkrio i detalje puta. Prema njegovim riječima, riječka se grupa prije ponoći u Salzburgu priključila matičnom vlaku koji je ove godine krenuo iz Chiassa u Švicarskoj, a u jutarnjim satima trebao je stići u Krakow. U popodnevnim satima planiran je razgled tog drevnog kraljevskog grada. Sutra ujutro, dakle u subotu, putovat će 60 kilometara autobusom, obići Auschwitz uz posjet Muzeju sjećanja, a popodne Birkenau uz svečanost i polaganje vijenaca na spomenik.

– U nedjelju je također radno: u krakowskom ”Centrumu konferency” održat će se debata o viđenom, rasprava o iskustvima, a u kasno poslijepodne ukrcaj na vlak za povratak. ”Naši” silaze u Salzburgu i prelaze na vlak za Rijeku gdje stižu u popodnevnim satima ponedjeljka, rekao je Mandić.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net