Pet programa UABA kao osnov učenja o antifašizmu @ Opatija

Tijekom sljedeća četiri mjeseca, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Opatije planira provesti pet programa na kojima će se zasnivati njen pristup modernom shvaćanju antifašizma.

Opatija – Postavljanje jedne izložbe, sudjelovanje u jednom međunarodnom programu civilnog društva, organizacija dvije manifestacije te održavanje jedne komemoracije – pet naizgled međusobno nepovezanih događaja povezuje zajednička tema antifašista, ali i udruga, UABA, koja će u svima njima dati svoj doprinos.

Program rada Udruge antifašističkih boraca i antifašista, koje će predsjedništvo udruge usvojiti na skorašnjoj sjednici, započet će već 25. siječnja, kada se obilježava međunarodni Dan sjećanja na žrtve Holokausta, u koji će se UABA uključiti programom ”Memento”, namijenjenim srednjoškolcima, u suradnji s dr. Sanjom Simper. Mladi su i u fokusu 4. Dana antifašizma u Opatiji, koji će se ove godine baviti temom silovanja kao ratnog zločina.

Nakon Dana antifašizma, koji se održavaju početkom ožujka, od 21. do 25. ožujka članovi UABA-e dobit će priliku da se uključe u međunarodni Vlak sjećanja.

– Pozvani smo od talijanskih civilnih udruga koje organiziraju tradicionalni pohod, da popunimo 10 mjesta u vlaku, po mogućnosti studentima i srednjoškolcima. Stoga smo odlučili provesti konkurs u Opatijskoj gimnaziji za 2 mjesta uz naše sponzoriranje 1500 kuna koliko iznosi participacija, kazao je Oleg Mandić, predsjednik udruge, dodavši kako će se tijekom travnja pokretna izložba ”Crna noć je šapićala – Sjećanja na žrtve fašizma i nacizma u Istri i Liburniji” nakon Opatije, Pule, Lukovdola, Pazina i Rijeke predstaviti i u Lovranu.

Travanj će obilježiti komemoracija u Jami Ičići, koja će ove godine tužnu obljetnicu ubojstva mladih antifašista dočekati u novom ruku – uvest će se električne instalacije oko spomenika i ulaza u Jamu, te hortikulturalno urediti čitav prostor ovog malog ”spomen-parka”, kojeg će ”nanovo otvoriti” bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net