Planinarsko društvo “Opatija” predstavlja aktivnosti na Sajmu volonterstva

Volonteri članovi Društva su svih dobnih skupina, od djece do umirovljenika. Ističe se značajno povećanje broja djece i mladih koji sudjeluju u brojnim aktivnostima Društva, ponajviše kao pomagači vodičima pri provedbi Male planinarske škole, ali i u radnim akcijama uređenja Doma “Poklon” kao i uređenja puteva i staza. S obzirom na to da je baza aktivnosti planinarskog društva područje Opatije i Planinarski dom “Poklon” na Učki, većina volontera dolazi s područja Liburnije.

Ispred Planinarskog doma Poklon – Mala planinarska škola

Opatija – Sajam volonterstva u Opatiji se organizira od 2017. godine, a glavni cilj ovog događanja je povezati organizacije i institucije koje provode projekte i programe u kojima je moguće volontirati s građanima – budućim volonterima koji se žele priključiti volonterskim akcijama i raditi za javno dobro. Imajući u vidu trenutnu pandemiju COVID-19, organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Kluba mladih Crvenog križa Opatija i Udruge Žmergo odlučili su kako se  sajam neće održati na tradicionalnom mjestu (u KD Zora) već će se umjesto toga zainteresiranim organizacijama i institucijama pružiti prilika da se predstave kroz lokalne elektroničke medije. Nakon predstavljanja četiri udruge koje djeluju na širem opatijskom području Sajam nastavlja promoviranjem novih organizacija gdje se može volontirati.

Planinarsko društvo “Opatija” jedno je od najstarijih i najvećih planinarskih društava u Hrvatskoj te jedna od najvećih udruga na području Primorsko-goranske županije i Grada Opatije. Od samoga osnutka okuplja planinare i zaljubljenike u prirodu svih uzrasta te surađuje s brojnim drugim društvima i udrugama. Osnovni je cilj Društva njegovanje i razvijanje planinarskih vještina i planinarske rekreacije, koji se provodi različitim aktivnostima (npr. društveni izleti, planinarske škole, rad s djecom, ciklus javnih predavanja edukativnoga karaktera i dr.). Društvo sustavno radi na podizanju kvalitete života ne samo u lokalnoj zajednici već i na regionalnoj i nacionalnoj razini, gdje su iznimno vidljivi posljednje desetljeće. Početkom 21. stoljeća Društvo doživljava svojevrsnu renesansu širenjem i intenziviranjem aktivnosti te osnaživanjem stručnoga kadra nužna za edukaciju članstva i kvalitetno vođenje izleta, čime se uvrštava među najkvalitetnije planinarske udruge u Hrvatskoj. To najbolje potvrđuju dva najviša priznanja Hrvatskoga planinarskog saveza: za najboljega upravljača planinarskoga objekta u 2013. te za najbolje planinarsko društvo u 2015. godini. Obnova rada s djecom postavljena je kao novi imperativ i otvorila prostor za jasne kvalitativne pomake u radu Društva. Novo godišnje priznanje Hrvatskoga planinarskog saveza uslijedilo je 2016., kada dvoje članova dobiva priznanje za najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi.

Druženje i opuštanje u Domu

Svi aktivni članovi Planinarskog društva “Opatija” koji sudjeluju u vodstvu Društva, radu sekcija i službi te akcijama koje Društvo organizira su volonteri. Stoga se društvo u potpunosti oslanja na volonterski rad članova ljubitelja prirode i planinarenja. S obzirom na to da u Društvu službeno djeluju četiri sekcije (Vodička, Markacistička, Domarska i Sekcija za izdavaštvo i promidžbu) te službe oružarnice i knjižnice volonterski angažman članova vrlo je raznolik i prilagođen individualnim interesima.

Volonteri članovi Društva su svih dobnih skupina, od djece do umirovljenika. Ističe se značajno povećanje broja djece i mladih koji sudjeluju u brojnim aktivnostima Društva, ponajviše kao pomagači vodičima pri provedbi Male planinarske škole, ali i u radnim akcijama uređenja Doma “Poklon” kao i uređenja puteva i staza. S obzirom na to da je baza aktivnosti planinarskog društva područje Opatije i Planinarski dom “Poklon” na Učki, većina volontera dolazi s područja Liburnije. Zainteresirani volontiraju jer dijele ljubav prema  prirodi i planinama, vole boraviti u prirodi, žele istražiti skrivene predjele Učke te obilježavati i održavati planinarske puteve kako bi svi planinari i izletnici mogli uživati u njima, žele svoje znanje o planinama prenijeti na druge te ih informirati, educirati i pripremiti za planinarske izazove, žele iskoristiti svoje vodičke sposobnosti da članove vode na brojne izlete te žele s ponosom održavati Planinarski dom “Poklon” i u njemu ugošćivati brojne planinare.

Volontirajući u Planinarskom društvu „Opatija“, primarno se mogu usvojiti potrebna znanja i vještine snalaženja u prirodi ili proširiti postojeća znanja (npr. o biologiji, geografiji…), a može se proširiti i ljubav prema planinarenju, a posebno prema Učki, te poboljšati psihofizičko stanje organizma. Uz to valja osobito istaknuti da se planinarenjem razvijaju i društvene vrline, kao što su prijateljstvo, altruizam, požrtvovnost, odgovornost, pomaganje drugima i sl. Kao najveću vrijednost izdvojili bismo mogućnost upoznavanja i druženja brojnih članova svih generacija koji posjeduju nemjerljivo znanje i iskustvo stečeno tijekom brojnih godina planinarenja i aktivnog članstva u Društvu. Svatko tko pokaže želju za volontiranjem odnosno aktivnim članstvom u Planinarskom društvu “Opatija” spontano će pronaći svoju nišu za doprinos Društvu tijekom odlaska na društvene izlete, boravka u Planinarskom domu “Poklon”, sudjelovanja na radnim akcijama, širenja informacija o Društvu putem medija, posjetu knjižnici i oružarnici Društva.

S jedne od prezentacija aktivnosti Društva

Pandemija bolesti COVID-19 utjecala je i na provedbu aktivnosti Planinarskog društva “Opatija” pa su odlasci na društvene izlete i dežurstva u Domu trenutno privremeno prekinuti, dok se akcije u manjim skupinama i dalje održavaju. Informiranje i okupljanje članstva i dalje se odvija putem društvenih mreža, a moguće je posjetiti i prostorije Društva srijedom od 19 do 20 sati, gdje se može dobiti više informacija. Međutim, s poboljšanjem epidemiološke situacije sve će se aktivnosti ponovno nastaviti te pozivamo buduće članove i volontere da se priključe Društvu na nekom od nadolazećih društvenih izleta te da posjete Dom, a prilika za priključivanju rada Društva te volontiranje svakako će se već ukazati.

Više o aktivnostima udruge može se naći na njihovim službenim web-stranicama ili na Facebook stranici, a zainteresirani građani koji se žele uključiti kao volonteri mogu se javiti Ivani Eterović, predsjednici planinarskog društva, putem e-maila.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net