Požar na Učki posljedica ljudske ruke

Nekoliko minuta prije dolaska vatrogasaca na mjesto požara uz cestu za Lanišće zatekla se i naša ekipa, čije osobne dojmove prenosimo u nastavku teksta.

Učka – Opremljena kratkim hlačama i japankama, pojavila se naša ekipa na Učki oko 13.20 sati, koju minutu prije dolaska vatrogasaca na požarište uz cestu za Lanišće, a oštrim smo okom uspjeli identificirati i početno mjesto požara koje se nalazilo u kanalu uz sam rub ceste, ispunjen suhim lišćem – što navodi na pomisao da je čitav šumski požar posljedica ljudskog djelovanja, lako moguće odbačenog opuška.

Iako nespremni na razmjere požara, koji se razmahao i obuhvatio već preko tisuću kvadrata šumskog raslinja, uključili smo se u inicijalno gašenje požara, prije nego što su taj posao preuzeli profesionalci, a iz tog kratkog i plamenog iskustva možemo potvrditi da je susret ”licem u lice” s vatrenom stihijom u isto vrijeme iznimno neugodan, zastrašujući i adrenalinski uzbudljiv…

Krhko drveće i suho grmlje planulo je kao poliveno gorivom, a čini se da su brza dojava i promptna intervencija vatrogasaca na vrlo teškom terenu spriječili da se požar koji je progutao devet hektara učkarske šume ne proširi u neukrotivu neman. U gašenju je sudjelovalo 55 vatrogasaca iz Javnih vatrogasnih postrojba Opatija i Rijeka, svih liburnijskih dobrovoljnih društava, te DVD-a iz Kastva, Klane i Viškova, kao i djelatnici Parka prirode Učka.

Točni uzroci požara znat će se po okončanju policijske istrage, no iz onoga što smo vidjeli na terenu teško je zaključiti da bi moglo postojati uvjerljivo objašnjenje o tome kako je vatra počela koje ne bi u obzir uzelo ljudski faktor. Međutim, zbog ”zabačene lokacije” i nedostatka svjedoka upitno je hoće li se odgovorna osoba ikada pronaći.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net