Predstavljamo ovogodišnje nagrađene darivatelje krvi GDCK Opatija – Franjo Korić i Adriano Staraj

Kako bi zahvalili dobrovoljnim darivateljima krvi na humanosti i plemenitosti, ali i podigli svijest sugrađana o kulturi darivanja, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija u suradnji s portalom PodUckun.net donosi priče nekih od nagrađenih višestrukih darivatelja krvi. Prvi je na redu bio voditelj Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Opatija prof.dr.sc. Roberto Žigulić, nakon njega smo predstavili Katarinu Bajraj, Davora Vrha, Marijana Idžakovića i Gojko Korić, a danas su svoja iskustva s nama podijelili Franjo Korić i Adriano Staraj.

Opatija – Gradsko društvo Crvenog križa Opatija organizira svake godine prigodnu svečanost na kojoj dodjeljuje priznanja višestrukim darivateljima, no ove godine zbog epidemiološke situacije i prema preporukama opatijskog Stožera civilne zaštite to nisu mogli učiniti, pa su zahvalnice i prigodne poklone donatora ovogodišnjim jubilarcima – višestrukim darivateljima krvi uručili svakome posebno. Na području Liburnije priznanja je primilo 15 dobrovoljnih darivatelja , to su Marijan Idžaković, Srećko Puhar, Adriano Staraj, Damir Sergo, Franjo Korić, Davor Vrh  (Brončani znak i Zahvalnica za 50 darivanja krvi), Gojko Korić (Srebrni znak i Zahvalnica za 75 darivanja krvi), Milan Milolaža (Zlatni znak i Zahvalnica za 100 darivanja), Roberto Žigulić (Zahvalnica za izvanredan uspjeh s plaketom za 125 darivanja krvi) te Čamil Bajraj, Katarina Bajraj, Valdo Čekada, Edin Čekada, Nebojša Tomaš i Saša Tomaš (Obiteljska zahvalnica za dobrovoljno darivanje krvi). Uz zahvale HCK-a jubilarci su dobili i prigodne poklone donatora Grada Opatije, Turističke zajednice grada Opatije i Vladimira Brnečića, vijećnika NL te višestrukog darivatelja krvi i člana Kluba „100 kapi“.

Franjo Korić – Brončani znak i Zahvalnica za 50 darivanja krvi

Franjo Korić dobio je Brončani znak i Zahvalnicu za 50 darivanja krvi te pozvao sve koji mogu da daruju krv, jer osim što čine humano djelo, istovremeno kontroliraju i svoje zdravlje.

– Krv darujem od 18. godine i imam već 51 darivanje iza sebe. Tada mi je motiv bio slobodan dan u školi koji smo dobili kada smo darovali krv, a danas je to izraz solidarnosti i odličan osjećaj što pomažem nekome. Nakon srednje škole krv sam darivao i u vojsci te nastavio kad sam se vratio kući i tako sve do danas. Darivanje krvi traje samo pola sata, a korist je neprocjenjiva, jer krv nije moguće proizvesti na umjetan način, već ga mogu osigurati samo darivatelji. Uz to istovremeno kontroliramo i svoje zdravlje. U obitelji imamo više darivatelja, i moj tata daruje krv već dugi niz godina. Smatram da treba ljude više informirati o darivanju krvi, naročito mlade, da shvate kako je to jako malo za onoga tko daruje, a toliko puno za onog koji prima. Žao mi je što ove godine nije bilo druženja uz dodjelu zahvalnica, no nadam se da ćemo to nadoknaditi čim epidemiološka situacija bude bolja.

 

Adriano Staraj – Brončani znak i Zahvalnica za 50 darivanja krvi

Adriano Staraj dobrovoljno daruje krv od 2003. godine. Od tada pa do danas to je učinio 50 puta te zavrijedio priznanje i brončani znak Hrvatskog Crvenog križa.

– Kada sam prije nešto manje od dvadeset godina počeo raditi u opatijskom Vodovodu, tamo je već bilo društvo koje je darivalo krv te sam im se priključio i od tada se stalno odazivam na akcije darivanja. Imao sam stanku od godinu dana, kada sam zbog bolesti pauzirao, a sve ostale godine sam redovni darivatelj. Ponosan sam na dobiveno priznanje, lijepo je kada vidite da se to cijeni. Sada radim u Lovranu i tamo imam mlađeg kolegu s kojim dolazim na akcije darivanja krvi. On ima već 25 darivanja i lijepo je kada se mladi ljudi odazivaju akcijama. Poručio bih svima, a naročito mladima da se pridruže velikoj humanitarnoj obitelji darivatelja krvi, jer ne boli ništa, a može se puno pomoći, često i spasiti život. I druženja su nam odlična, sada zbog korone malo pauziramo, ali se nadam da ćemo se uskoro opet družiti.

 

 

error: Content is protected !!