Predstavljanje monografije Prvih sedamdeset godina Planinarskog društva „Opatija“ autorica Ivane Eterović i Tine Ružić

U monografiji je na gotovo 300 stranica predstavljena bogata i raznorodna djelatnost Društva, kako povijesnim pregledom razvoja kroz svih sedam desetljeća, tako i tematskim prikazom koji uključuje poglavlja od ustrojstva Društva preko planinarskih putova i izleta do planinarskih domova.

Ivana Eterović – NP Saguaro USA

Opatija – Planinarsko društvo „Opatija“ osnovano 1950. godine jedno je od najstarijih i najvećih planinarskih društava u Hrvatskoj te jedna od najvećih udruga na području Primorsko-goranske županije. Od samoga osnutka okuplja planinare i zaljubljenike u prirodu svih uzrasta te surađuje s brojnim drugim društvima i udrugama.

Jedna od svečarskih aktivnosti kojom članovi obilježavaju njegovih prvih 70 godina jest otvaranje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ koje se održalo krajem studenog, a u slavljeničkom tonu nastavljaju i u četvrtak 9. prosinca svečanom skupštinom koja će se održati u 18 sati u Centru „Gervais“ u Opatiji. Na skupštini će biti predstavljena prigodna monografija Prvih sedamdeset godina Planinarskoga društva „Opatija“ autorica Ivane Eterović i Tine Ružić.

U monografiji je na gotovo 300 stranica predstavljena bogata i raznorodna djelatnost Društva, kako povijesnim pregledom razvoja kroz svih sedam desetljeća, tako i tematskim prikazom koji uključuje poglavlja od ustrojstva Društva preko planinarskih putova i izleta do planinarskih domova. Posebno su obrađena i poglavlja o planinarskoj promidžbi i planinarskoj edukaciji, s naglaskom na rad s djecom i mladima, a sigurni smo da će mnogi liburnijski planinari pronaći sebe i svoje bližnje u izdvojenim prilozima poput popisa sudionika zimovanja u Planinarskom domu „Poklon“ (1974. – 1986.), popisa obilaznika Opatijske planinarske obilaznice, popisa značajnih uspona članova ili na nekoj od preko 450 fotografija prikazanih u monografiji.

Tina Ružić – Cima Ombretta

Posebnost ove monografije je i činjenica da autoricama temeljni izvor informacija nije predstavljalo vlastito sjećanje, već iščitavanja različitih izvora od arhivske građe do sekundarne literature, što ne čudi budući da se radi o vrlo mladim autoricama, a ujedno i znanstvenicama. Naravno, sedamdeset godina djelovanja Planinarskog društva „Opatija“ pomogli su rasvijetliti i bivši predsjednici i tajnici, brojni dugogodišnji članovi, kao i članovi njihovih obitelji u čijim se ladicama nalazilo mnoštvo dragocjenih materijala u vidu dokumenata i fotografija. Autorice naglašavaju i zahvalnost svim suradnicima, recenzentima prof.dr.sc Željku Poljaku, Vladimiru Rojniću i doc.dr.sc. Igoru Eteroviću te sponzorima Gradu Opatiji, Općini Matulji, Općini Lovran, Zajednici sportova Primorsko-goranske županije i Istarskom planinarskom savezu bez kojih projekt izdavanja monografije ne bi bio moguć.

Monografija će se na skupštini i do kraja godine (srijedom od 19 do 20h u prostorijama PD „Opatija“ te vikendom i praznikom u Planinarskom domu „Poklon“) moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 150 kn. Na svečanu skupštinu i promociju monografije pozvani su svi zainteresirani. Na svečanosti će se poštivati sve aktualne epidemiološke mjere te je uvjet za sudjelovanje posjedovanje važeće EU digitalne COVID potvrde.

Informacije o PD „Opatija“ pratite na: https://www.facebook.com/pdopatija

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net