Promocija knjige ‘Dalmacija – hrvatska ruža svjetova’ @ Opatija

Kao granično područje Istoka i Zapada, Dalmacija je oduvijek bila pozornica dodira naroda i svjetova, kultura i civilizacija, vjerovanja i migracija koje su u valovima donosile svoje utjecaje i uklapale ih u okvire zatečenoga kulturnog i civilizacijskog naslijeđa.

Opatija – Predstavljanje knjige o najstarijoj hrvatskoj regiji održati će se u petak, 25. svibnja s početkom u 20 sati, u Vili Angiolini. Enciklopedijsko izdanje knjige “Dalmacija – hrvatska ruža svjetova” pripada ponajprije, zbog tvrdoglavog veslanja po moru činjenica i podataka, priređivačima urednicima Marinu Kuzmiću i Anti Mekiniću, koji će ujedno uz gospodina Jakšu Fiamenga te goste Gorana Crnkovića i Mladena Urema, govoriti o knjizi. U programu sudjeluju ženska klapa Volosko te Ondina i Vali.

Knjiga Dalmacija – hrvatska ruža svjetova predstavlja Dalmaciju kao hrvatski dio neponovljivog Mediterana i integralni dio europskoga civilizacijskog i kulturnog prostora od vremena grčko-rimske civilizacije do danas. Kao granično područje Istoka i Zapada, Dalmacija je oduvijek bila pozornica dodira naroda i svjetova, kultura i civilizacija, vjerovanja i migracija koje su u valovima donosile svoje utjecaje i uklapale ih u okvire zatečenoga kulturnog i civilizacijskog naslijeđa. Otuda i naslovna sintagma knjige Dalmacija – hrvatska ruža svjetova.

Posebno važan dio knjige sažeti je pregled povijesti Dalmacije kroz stoljeća. U posebnim poglavljima opisani su odnosi s velikim europskim državama i kulturama, arheološke, povijesne i jezične posebnosti, vrhunski spomenici dalmatinske kulturne i umjetničke baštine te znameniti Dalmatinci koji su svojim djelima zadužili europsku i svjetsku baštinu. Nizom eseja i članaka opisane su i mnoge druge značajke dalmatinskog identiteta.

Ukratko, Dalmacija – hrvatska ruža svjetova velik je projekt, važna i temeljna knjiga o Dalmaciji za sadašnje i buduće vrijeme – svima naročito dobrodošla u trenutku kad se Hrvatska nalazi na pragu Europske unije jer nudi obilje dokaza naše nepobitne svjetskosti koju nam ponekad osporavaju.

Organizatori promocije su izdavač Croma Co iz Splita te KZU Volosko – ženska klapa Volosko.

Oliver J.Berekin feat. Ženska klapa Volosko – Istrijanke

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!