Radnici TIBO-a i dalje u štrajku za svoja prava @ Matulji

Matuljski laburisti i predstavnici radnika i radničkog vijeća tvrtke TIBO

TIBO je sada ”ni na nebu ni na zemlji” – nema Uprave, izdvaja se iz matične ”kuće”, Brodograđevne industrije 3. maj, pa stoga radnici niti ne znaju kome se mogu obratiti za ostvarenje svojih zahtjeva.

Matulji – Radnici TIBO-a Matulji i jučer su bili u štrajku kojim žele ostvariti svoja prava – prije svega, pravo na plaćeni rad, jer nisu plaću dobili od prosinca, a upitno je i hoće li je dobiti uopće. Naime, TIBO je sada ”ni na nebu ni na zemlji” – nema Uprave, izdvaja se iz matične ”kuće”, Brodograđevne industrije 3. maj, pa stoga radnici niti ne znaju kome se mogu obratiti za ostvarenje svojih zahtjeva.

U međuvremenu, podršku im izražavaju različite političke opcije – jučer su se štrajkašima pridružili i predstavnici Hrvatskih laburista – Stranke rada, a uime matuljske i županijske organzacije izjavu je dao Marin Šustar.

– TIBO je firma sa prilagodljivim proizvodnim programom, koja ima jako izgledne poslove koje može ugovoriti, te smatramo da je za nas onemogućavanje ugovaranja tih poslova ravno gospodarskom kriminalu, jer se sa ionako lošom gospodarskom slikom regije i ono malo što može raditi i poslovati zbog nečije inertnosti i nezainteresiranosti propada. TIBO je jedina firma u RH specijalizirana za proizvodnju cjelokupnog programa brodske opreme, te se prestankom njihovog rada postavlja pitanje tko će te specifične radove izvoditi. Apeliramo na načelnika Ćikovića, koji se do sada još nije niti udostojio pojaviti i porazgovarati s radnicima od kojih je većina s područja naše Općine, da utječe na firmu Radnik d.d. Križevci koja je dužna TIBO-u 1,5 milijuna kuna. Taj novac bi barem privremeno pomogao riješavanju problema neisplate plaća i omogućio nastavak započete proizvodnje. Žalosno je da su propali pregovori između Radnika Križevci i TIBO-a, a zna se da je Radnik Križevci glavni izvođač ne samo Zdravstvenog centra i Sportske dvorane, nego i ostalih komunalnih radova na području općine Matulji. Zbog toga u pitanje dolazi i dovršetak izgradnje Sportske dvorane s obzirom na to da je TIBO izvođač radova na nosačima i krovu dvorane, ukoliko se ne iznađe hitno rješenje problema, kazao je Šustar.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!