[RAZGOVOR] Klara Rabenseifner Miljević: Uvijek trebamo voditi svojim stilom, a ne trendovima koji su prolazni

U školama u kojima radi sve dekoracije izrađuje s učenicima, poput raznih tematskih panoa i ukrasa povodom obilježavanja raznih datuma, jer je, kako kaže, važno da svaka škola ima svoj vizualni identitet, a najvažnije da učenici sudjeluju u ukrašavanju i izradi ukrasa.

Opatija – Stara dama uskoro će se oprostiti s ovogodišnjim Adventom i pomalo skida blagdansko ruho. Članica tima koji je pod vodstvom Turističke zajednice grada Opatije zaslužan za bajkovite dekoracije našeg grada bila je i Klara Rabenseifner Miljević, profesorica likovne kulture i umjetnica iz Ike.

– Po zanimanju sam likovni pedagog i predajem likovnu kulturu u osnovnim školama u Klani i Eugen Kumičić u Rijeci, a uz to sam i aranžersko-scenografski dizajner te se u slobodno vrijeme bavim kreativnim dekoracijama za vjenčanja i razne proslave, kao i prigodnim uređivanjem poslovnih i privatnih prostora. Najviše posla uvijek ima oko Božića. Već nekoliko godina surađujem s Turističkom zajednicom u dekoracijama Najljepšeg Adventa uz more i jako me veseli što Opatijci i gosti koji posjećuju Opatiju hvale naš rad. Raskošno uređenje svake se godine širi i nadograđuje i divno je čuti pohvale ne samo građana, već i struke, istaknula je Klara. Prije nekoliko godina surađivala je i s Milenij hotelima čije su kreacije uvijek plijenile pažnju posjetitelja.

Kazala je i kako su u posljednje vrijeme vrlo popularne dekoracije za vjenčanja, od posebno uređenih stolova, preko neobičnih cvjetnih dekoracija, pa do posebno izrađenih rekvizita i prigodnih tabela s raznim porukama.

– Mladenci obično već dolaze s nekim idejama i željama. Neki imaju definirane teme, neki boje koje žele. Kroz razgovor dolazimo do konačnih rješenja. Atraktivne cvjetne dekoracije svima ostaju u sjećanju. Internet je uvijek odličan izvor ideja, puno istražujem i prilagođavam prilikama. Nikada to nisu kopije, već je uvijek sve originalno i prilagođeno željama mladenaca. Kod kuće imam radionicu i uvijek je prostor oko kuće pun raznog materijala kojeg ili nalazim u prirodi ili nabavljam ne samo kod nas, već i u inozemstvu, objasnila je naša sugovornica te naglasila kako najviše voli raditi s cvijećem.

U školama u kojima radi sve dekoracije izrađuje s učenicima, poput raznih tematskih panoa i ukrasa povodom obilježavanja raznih datuma, jer je, kako kaže, važno da svaka škola ima svoj vizualni identitet, a najvažnije da učenici sudjeluju u ukrašavanju i izradi ukrasa.

– Učenici imaju premalo sati likovnog, svakako bi trebalo povećati broj sati likovne kulture u školama. Umjetnost je vrlo važna u razvoju i odrastanju djece, oni trebaju razvijati kreativnost koja im je potrebna u svim segmentima života, ali i steći i više znanja iz likovne kulture. Primijetila sam da mnogima motorika nije dobro razvijena, prilično su nespretni primjerice sa škarama. Također su vrlo nestrpljivi i stalno im nedostaje vremena te gledaju na sat, naglasila je Klara, koja je i sama majka dvoje djece.

Klara ističe da se uvijek trebamo voditi svojim stilom, a ne trendovima koji su prolazni.

– Treba iskoristiti stvari koje možemo pronaći u svojoj okolini, u vrtu, šumi, reciklirati. Ukrase treba prilagoditi prostoru, a ne kupovati nešto samo zato što je te sezone popularno. U svakom slučaju uvijek je bolje pratiti stil nego slijediti trend, zaključila je Klara te dodala kako je važno s pripremama krenuti na vrijeme, kako božićnim, tako i onim za vjenčanja i proslave, da se izbjegne stres i stigne uživati u procesu dekoriranja, istaknula je Klara.

A svi koji je žele kontaktirati i naručiti dekoracije za poslovne ili privatne prostore mogu joj se obratiti putem njezine Facebook stranice.