Reagiranje: Najskuplja voda u Hrvatskoj

grad_znakOpatija, Lovran, Matulji, Mošćenička draga – Na adresu Liburnija.net online magazina pristigla su dva reagiranja na članak o poskupljenju vode na Liburnijskom području.
Oba reagiranja potkrijepljena su skeniranom brošurom Vodovoda Osijek pod nazivom ”Usporedni pregled cijena usluga vodoopskrbe i odvodnje u Republici Hrvatskoj”. Reagiranja Igora Štoka i Nikice Pažina prenosimo u cijelosti u nastavku teksta. Također na fotografijama skenirane brošure možete vidjeti na kojem se rednom mjestu po cijeni vode nalazi Lovran (1. mjesto) ili pak grad Rijeka (136. mjesto).
Zar su ovo aktivnosti Gradonačelnika koji ”brine o građanima“?
Nemalo sam se iznenadio, čitajući članak u današnjem Novom listu o povećanju cijene vode za 20%, a cijene odvodnje za 26%. Kao građanin grada Opatije i gradski vijećnik, ne prihvaćam istaknute argumente za povećanjem cijena, jer su oni maska za neučinkovitu vlast i nebrigu o građanima, kao i lošem proračunu, a posebice u ova recesijska i krizna vremena.
Kako je moguće da građani grada Rijeke plaćaju cijenu 6,92 kn, a građani grada Opatije 13,51 kn.
Komunalac otkupljuje vodu od riječkog distributera po 3,00 kn/m3
Bez PDV-a, 52% je vlastita proizvodnja vode, 40% je voda iz Riječkog vodovoda, dok je 8% voda iz Ilirske Bistrice.
Pozivam gradonačelnika da preispita odluku o povećanju cijena, te da građanima da kvalitetan odgovor na pitanje ZAŠTO JE VODA U OPATIJI NAJSKUPLJA U HRVATSKOJ?
Kako bih potvrdio gore navedene podatke, šaljem vam Rang listu cijena vode za domaćinstva u Republici Hrvatskoj.
Nikica Pažin

Reagiranje: Kolika je realna cijena vode na Librniji?
Oni povećavaju cijenu, a mi apriori prihvaćamo to kao realnost i potrebu. Inače, u mom programu, cijene usluga su trebale ići dolje i to za 2 kn/m3 za cijenu vode i 1,5 kn/m3 za cijenu odvodnje. Jedina posljedica toga bilo bi manje novca na raspolaganju za «nenamjensko trošenje» ekipi u Komunalcu. Kvaliteta usluge kao ni obujam same ne bi bio doveden u pitanje. Podrobnije objašnjenje ove nesvakidašnje pojave u svijetu gospodarenja komunalnim djelatnostima zapravo vrlo je jednostavno. Naime, u Komunalcu ne postoje namjenska sredstva u strukturi cjene po djelatnostima. Novac se dakle nenamjenski troši unutar Komunalca, a sve uz blagoslov vlasnika koji ili ne zna ili ne želi znati. Da pojednostavim, novac koji se dobiva iz cijene npr. odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada troši se npr. za nabavku opreme u grobarskoj djelatnosti ili pak obrnuto. Stoga ovo povećanje cijene vode poslužit će za krpanje rupa u drugim djelatnostima koje obavlja Komunalac. Ovakvo neodgovorno ponašanje vlasnika nažalost građane Opatije i okolice košta toga da imamo najskuplju vodu u Hrvatskoj. Od 148 koncesionara u našoj zemlji, Komunalac zauzima 1. mjesto po skupoći usluge vodoopskrbe. Za primjer je susjedni grad Rijeka i njegov VIK (čiju vodu i pijemo), koji na toj ljestvici zauzima pohvalno 136. mjesto. Kao dokaz tome dajem u prilogu skeniran ( “Izvadak iz usporednog pregleda cijena usluga vodoopskrbe i odvodnje u RH za 2008.g.) – do danas se nije mjenjao.
“Riječka voda” u ukupnoj potrošnji Opatijske vode sudjeluje sa cca. 55-60% prema prošlogodišnjim podacima dobivenim od firme Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka. Cijena po kojoj Komunalac otkupljuje vodu od riječkog distributera jest 3 kn/m³ bez pdv-a. Što znači da nam Komunalac prodaje vodu većinom iz rezervoara sa Učke, što ju čini potpuno besplatnom. Nažalost, prijašnje strukture vlasti Opatije odbile su okrupnjavanje sa riječkim distributerom koji inače ima višak vodnog prinosa, a istovremeno nisu osigurali dostatne količine za potrebe same Opatije. Do nedavno smo imali ljetne redukcije, a da ne govorim da vodoopskrbna mreža negdje gotovo i ne postoji. (Liganj, Lovranska draga, Tuliševica…)
7,11 kn – cijena vode po m³ – (sporni iznos umanjiti za 2 kn)
+ 2,49 kn – odvodnja po m³ – (umanjiti za 1,5 kn)
= 9,60 kn
+ 0,08 kn – naknada za koncesiju
= 9,68 kn
+ 2,13 kn (22% pdv)
= 11,81 kn
+ 1,70 kn – naknada za Hrvatske vode
= 13,51 kn – konačna cijena za građanstvo
Napomena: 4,00 kn – posebna namjenska sredstva za investicije u potpunosti pokrivena iz proračuna za “projekt Jadaran”.
Sporna je cijena od 7,11 kn bez pdv-a koja je sramotna i apsolutno neopravdana, a naročiti sa saznanjem da je prodajna cijena riječkog distributera 3,00 kn/m³ i mreža za održavanje kud i kamo manja od riječke što ju čini i jeftinijom za održavanje.
Dakle, potrebno je napraviti korekciju cijene vode i uvesti ažurnost priključaka na fekalnu kanalizaciju te i na taj način povećati prihod koji smo izgubili unutar Komunalca smanjujući cijenu vode na realnu. Nedopustiva je i cijena odvodnje u Komunalcu (2,49 kn bez pdv-a) dok za istu uslugu građani Rijeke plaćaju 0,86 kn bez pdv-a.
Definitivno je potrebno ispraviti grešku iz prošlosti i izvršiti tzv. “okrupnjavanje” sa riječkim distributerom, radi smanjenja troškova koji će prema novom Zakonu o vodnom gospodarstvu još i više porasti naročito za male potrošače tipa našeg Komunalca. Inače ideja o okrupnjavanju ima uporište i u ponudi od riječkog distributera koji je svoju mrežu upravo proširio na otok Krk. Ovaj koncesionar je već prisutan i u Općinama: Klana, Jelenje, Kostrena i Viškovo te gradovima Kastav, Bakar i Kraljevica. Mislim da sama logika opravdava moj stav.

Igor Štok
Brošura Vodovoda Osijek pod nazivom ”Usporedni pregled cijena usluga vodoopskrbe i odvodnje u Republici Hrvatskoj”
vod_os
vod
voda
voda2
N.C.

error: Content is protected !!