Regionalna veletržnica prvi puta godinu završila u plusu @ Matulji

veletržnica matulji

– Nije mnogo, ali je bitno drugačije od dosadašnjih rezultata. Čak i u najtežim uvjetima poslovanja do sada, i kada mnoge druge tvrtke bilježe velike probleme, mi uspijevamo, kazao je direktor Thierry Randisi.

Matulji – Regionalna veletržnica Rijeka – Matulji prošlu je godinu, prvi puta u svojoj povijesti, završila s pozitivnim financijskim rezultatom. Umjesto uobičajenog minusa, u bilanci je stajala dobit od 46 tisuća kuna.

– Nije mnogo, ali je bitno drugačije od dosadašnjih rezultata. Čak i u najtežim uvjetima poslovanja do sada, i kada mnoge druge tvrtke bilježe velike probleme, mi uspijevamo, kazao je direktor Thierry Randisi.

Pozitivnom rezultatu uvelike je kumovala činjenica da se tijekom čitave 2013. godine, odnosno sve do ožujka ove godine, veletržnica nalazila u stanju predstečajne nagodbe, kojom je riješen problem naslijeđenih dugovanja što su godinama opterećivale poslovanje. Dugovi prema Nacionalnoj veletržnici, poduzeću u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, nastali temeljem dugoročnih kredita u visini od 13,7 milijuna kuna, riješeni su dokapitalizacijom, u kojoj je taj iznos unijet u temeljni kapital veletržnice koji se povećao na 25,7 milijuna kuna. Posljedično, povećao se i vlasnički udio Nacionalne veletržnice, i to na 53 posto, dok je udio Općine Matulji smanjen sa 34 na 16 posto.

– Promjena vlasničke strukture registrirana je pri Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, brisane su iz sudskog registra i zemljišnih knjiga hipoteke na našoj nekretnini koje je imala Nacionalna veletržnica, i sada smo društvo bez obveza osim onih tekućih koje redovito podmirujemo, i bez gubitaka iz prošlog razdoblja, objasnio je Randisi.

Tijekom tog razdoblja, RVRM uspjela je čak i investirati u svoju djelatnost, pa je natkriven otvoreni prodajni prostor u površini od 500 ‘‘kvadrata’‘, a radovi su bili vrijedni nešto više od 800.000 kuna. Prema Randisiju, postoje i planovi za daljnje investiranje, koji uključuju poravnavanje i komunalno opremanje susjednog platoa površine od čak 40 tisuća kvadrata, koji je također u vlasništvu veletržnice.

– Obzirom na sve okolnosti, možemo reći da je godina prošla solidno. Tvrtka se ne bavi visokoprofitabilnom djelatnošću, a još je i godinama suočena s neleganom konkurencijom, kazao je Randisi, koji je istaknuo da je bolja popunjenost prostora veletržnice bila primijećena kao posljedica prošlogodišnje akcije u kojoj je carinska uprava ‘‘pritisnula’‘ nelegalne prodavače.

Inače, popunjenost unutarnjih prostora veletržnice lani se kretala u prosjeku oko 88 posto, dok je trenutačno na visokih 96 posto – što znači da je prazan samo jedan od 26 poslovnih prostora – no popunjenost vanjskih prostora daleko je slabija. Bez obzira na činjenicu da u tom dijelu poslovanja ima znatnog prostora za napredak, veletržnica već sada ima respektabilan značaj za lokalno gospodarstvo, jer u sklopu nje djeluje 16 poslovnih subjekata koji zapošljavaju pedesetak osoba, dok sama tvrtka ima sedam zaposlenih.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net