Rekordan kolovoz donosi i promjenu strukture gostiju: Pomlađuje se opatijska turistička klijentela @ Opatija

U kolovozu je u Opatiji zabilježen rast broja noćenja od 4 posto u odnosu na lanjsku godinu, dok je u prvih osam mjeseci broj noćenja rastao za čak osam posto, što znači da bi Opatija mogla doseći čak milijun i 270 tisuća noćenja do kraja godine.

Opatija – Nakon odličnog turističkog prometa ostvarenog u lipnju i srpnju, dobri rezultati nastavljaju se i u kolovozu. Na području Turističke zajednice grada Opatija u kolovozu je boravilo 58.190 gostiju što je četiri posto više nego lani, koji su ostvarili 245 tisuća noćenja, a što je 3 posto više u odnosu na kolovoz prošle godine.

Kako javljaju iz Turističke zajednice, najviše noćenja u kolovozu ostvarili su gosti iz Njemačke, gotovo 50 tisuća, što je povećanje od 3 posto u odnosu na kolovoz prošle godine. Udio njemačkih gostiju je 20 posto, što znači da su zaslužni za svako peto ostvareno noćenje, dok svako osmo ostvaruju Austrijanci s 15 posto udjela ili nešto više od 36 tisuća noćenja ukupno. Slijede Talijani s nešto manje od 30 tisuća noćenja i udjelom od 12 posto, Mađari s 21 tisućom noćenja i 9 posto udjela, dok su na petom mjestu domaći gosti s 11 tisuća noćenja i udjelom od 4,4 posto.

Ukupni porast broja noćenja stranih gostiju u kolovozu iznosi 2 posto, dok prosječan broj dana boravka iznosi 4,3 dana. U prvih osam mjeseci ostvareno je nešto manje od 940 tisuća noćenja, što je osam posto više nego lani, dok je broj gostiju porastao za 5 posto na nešto manje od 285 tisuća, a iz odnosa povećanja broja noćenja i broja dolazaka može se zaključiti da se boravak gostiju produžuje.

– Očekivali smo odličan turistički promet u kolovozu, što se i ostvarilo jer smještajni kapaciteti bili su u potpunosti popunjeni. Opatija nastavlja bilježiti rekordne turističke rezultate, a uzimajući u obzir odlične najave za nastavak turističke godine, Opatija bi ove godine mogla doseći rekordnu brojku od 1.270.000 noćenja. Očekujemo i značajan rast prihoda, kako kod smještajnih kapaciteta, tako u brojnim ugostiteljskim objektima u kojima se tijekom ljeta „tražilo mjesto više“ – izjavila je direktorica TZG Opatija Suzi Petričić te dodala kako se u Opatiji mijenja i struktura gostiju. U kolovozu je najveći porast broja noćenja ostvaren u dobnoj skupini od 31 do 40 godina i to za 5 posto.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!