Riccardo Staraj i Luciana Sterle potpisali sporazum o pobratimstvu općine M. Draga i grada Zamardi na Balatonu

Ovo je drugo draško pobratimstvo nakon onoga sa Castel San Pietro iz Italije, no možemo slobodno reći i prvo s obzirom da je pobratimstvo s Talijanima na neki način „preneseno“ iz bivše Općine Opatije kojoj je M. Draga administrativno pripadala.

Mošćenička Draga – Delegacija Općine i Turističke zajednice Mošćenička Draga prošlog tjedna u  Mađarskoj je održala dva bitna događanja.

Zamárdi je mađarski grad koji se nalazi u šomođskoj županiji na jugoistoku zemlje. Smješten je na južnoj obali jezera Balaton. Zamárdi je prvo mjesto na obali Blatnog jezera koje se spominje u povelji kralja Ladislava gdje je darovao posjed. U razdoblju od kraja šestog do početka osmog stoljeća ovdje su živjeli Avari te su arheolozi izvan sela otkrili 2.300 grobnica. Tijekom srednjeg vijeka ovo mjesto je bilo poznato po proizvodnji vina a bilo je napušteno tijekom turskih osvajanja kada je krajem 16. stoljeća razoreno. 1927. godine Zamárdi je bio veća zajednica dok je u razdoblju od 1932. do 1943. koristio ime Balatonzamárdi. 1. srpnja 2008. Zamárdi dobiva status grada (mađ. Város). Glavne gospodarske grane ovog kraja bile su vinogradarstvo, stočarstvo i ribarstvo. Poljoprivreda je ostala dominantna do 1960-ih kada primarnim postaje turizam koji je vezan uz obližnje jezero Balaton. Osim kao kupalište, jezero se od 2007. godine koristi za održavanje Balaton Sounda, najvećeg europskog festivala elektronske glazbe na otvorenom, stoji u opisu grada dostupnom na Wikipediji.

Naime, prvog dana posjeta Mađarskoj draški načelnik Riccardo Staraj i njegova zamjenica Luciana Sterle posjetili su grad Zamardi na jezeru Balaton gdje su sklopili ugovor o pobratimstvu. Naime, na poziv gradonačelnika Gyula Csákovicsa  koji je ljetos posjetio Mošćeničku Dragu načelnik i njegova zamjenica pristupili su potpisivanju sporazuma o pobratimstvu Općine M. Draga i grada na Balatonu.

Sporazum sadrži kulturnu, sportsku i gospodarsku suradnju, a kako ističe Staraj, dobar temelj da ova dva turistička lokaliteta zajedno pristupe euro fondovima kao partneri jer dijele iste interese, a to je kulturni i turistički razvoj destinacije.

U izuzetno prijateljskoj i toploj atmosferi Staraj i Sterle u pratnji gradonačelnika obišli su cijeli grad gdje im je gradonačelnik predočio projekte koju su u realizaciji a tiču se infrastrukture i unaprijeđenja i obnove turističkih sadržaja. Nakon svečane sjednice u vijećnici grada i svečanog potpisivanja ovog sporazuma, gosti su počašćeni tipičnom mađarskom kuhinjom i odličnim vinima iz regije jezera Balaton odakle dolaze ponajbolje mađarske vinske loze. Delegaciju iz Mađarske draški općinari očekuju u mjesecu listopadu gdje će uzvratiti gostoprimstvo i započeti suradnju na zajedničkim projektima kulturne i sportske razmjene grupa i timova, te raditi na eventualnim projektima financiranim iz europSkih fondova. No možda je najvažnije istaknuti turističku promociju obje destinacije koje će privući brojne turiste kako na Balaton tako u Mošćeničku Dragu.

Ovo je drugo draško pobratimstvo nakon onoga sa Castel San Pietro iz Italije, no možemo slobodno reći i prvo s obzirom da je pobratimstvo s talijanima na neki način „preneseno“ iz bivše Općine Opatije kojoj je M. Draga administrativno pripadala. Obje strane očekuju mnogo jer dijele iste interese, a ovaj sporazum samo je dodatni poticaj međusobne suradnje u cilju razvoja destinacije i prijateljstva.

FOTO U Budimpešti održana uspješna prezentacija kulturne, turističke i gastro ponude općine Mošćenička Draga

Sljedećeg dana načelnički tim na putu za Budimpeštu pokupila je delegacija iz Mošćeničke Drage, uglavnom turistički djelatnici, članovi općinskog i turističkog vijeća te  članovi udruga u kulturi pa su tako svi zajedno prisustvovali izložbi u centru grada u organizaciji Hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti pod pokroviteljstvom veleposlanika Mladena Andrlića.

Izložbu je otvorio veleposlanik Mladen Andrlić, posebne zahvale idu Alji Čenić na strani Drage i Marini SIkora na strani veleposlanstva koje su mjesecima pripremale ovaj događaj, te Karoly Borbely i Ljiljani Barković koji su postavili izložbu.  Prezentaciji je prisustovao veliki broj diplomata i veleposlanika od kojih valja istaknuti veleposlanice Čilea, Ukrajine i Nigerije, te brojne prijatelje hrvatskih veleposlanstava u Mađarskoj. Delegacija iz M. Drage uputila se zajedno s Veleposlanikom i njegovom upravom na vožnju Dunavom oko Budimpešte. Sjajni uspjeh dražana koji uspješno spajaju kulturu i turizam i na svoj poseban način, kroz objektiv kulturnog turizma, ističu važnost svoje općine u Europi.

 

error: Content is protected !!