Sajam volonterstva 2020. – Predstavljamo volonterske aktivnosti Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije

Poseban oblik humanitarnog rada i rada u korist zajednice svakako predstavlja i rad s ranjivim skupinama i osobama s posebnim potrebama. Volontirajući u Udruzi osoba s invaliditetom Grada Opatije može se naučiti solidarnosti, važnosti pomaganja slabijima i drugačijima te prednostima uključivanja osoba s invaliditetom u širu zajednicu.

Arhiva

Oaptija – Nakon što su u sklopu ovogodišnjeg Sajma volonterstva predstavljene aktivnosti udruga Lisina Avantura – Matulji i Društva “Naša Djeca” Opatija, organizatori i medijski partneri nastavljaju s predstavljanjem novih organizacija koje svoje aktivnosti provode na području Opatije i okolice, te koje potiču, promiču i omogućavaju volonterski rad. Podsjetimo, cilj Sajma volonterstva je prezentirati udruge koje provode volonterske aktivnosti i tako ih povezati s građanima (posebice mlađima) koji žele dio svog slobodnog vremena uložiti kako bi radili za zajednicu, ali i kako bi naučili nešto novo te stekli vrijedna iskustva i poznanstva. Poseban oblik humanitarnog rada i rada u korist zajednice svakako predstavlja i rad s ranjivim skupinama i osobama s posebnim potrebama.

Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije je dobrovoljna, socijalna, humanitarna, nestranačka i neprofitna udruga koja svojim djelovanjem obuhvaća šire liburnijsko područje.  Na ovom području ujedno je jedina udruga koja korisnicima, mladim te odraslim osobama s invaliditetom, omogućava usluge osobne asistencije, socijalizaciju, integraciju u društvo i pomoć u svakodnevnom životu. Osnovana je 2007. godine sa sjedištem u Opatiji i kontinuirano djeluje na promicanju ljudskih prava osoba s invaliditetom na lokalnom i državnom nivou, kao i na stvaranju preduvjeta za izjednačavanje mogućnosti i na unapređenju kvalitete življenja osoba s invaliditetom kroz provođenje brojnih aktivnosti u okviru projekata i programa. Surađuje s lokalnim zajednicama: Gradom Opatija, Gradskim društvom Crvenog križa Opatija, te s javnim i državnim ustanovama s istim područjem djelovanja, kao što su Centar za socijalnu skrb Opatija i Hrvatskim zavod za zapošljavanje.

Udruga aktivno sudjeluje u lokanoj zajednici na podizanju svijesti i mogućnosti za osobe s invaliditetom a trenutno se provode i sljedeći projekti: Projekt osobnog pratitelja za više korisnika istovremeno, za teško pokretne osobe s invaliditetom koji nisu mogli biti obuhvaćeni kao korisnici usluge osobne asistencije (zbog karakteristika kao što su starost, invalidnost, mentalne teškoće i slično), likovno-kreativna radionica s pripadajućom prodajom, informatička radionica prilagođena mogućnosti polaznika i kreativna radionica za najmlađe članove s elementima životnih situacija. Valja naglasiti i projekt Igrom u život koji se provodi već šest godina, a kojim je obuhvaćena mlađa skupina članova udruge (od 16 do 23 godine),  s ciljem da se na prigodan način kroz igru i zajedništvo uči osamostaljenju u svakodnevnim životnim situacijama, kao što su odlazak u kupovinu, odabir adekvatnih namirnica, učenje kroz realne situacije o vrijednosti novca, samostalni dolazak u udrugu, snalaženje u prometu, snalaženje u kuhinji, priprema obroka i nakraju zajednička konzumacija.

Udruga ima razvijenu široku mrežu volontera, roditelja, rodbine i vanjskih suradnika te se svojim redovitim angažmanom trudi proširiti volontersku mrežu i na taj način senzibilizirati zajednicu i približiti javnosti probleme osoba s invaliditetom, čime se u konačnici želi doprijeti smanjenju njihove socijalne izoliranosti. Volonteri se redovito aktivno uključuju u sve aktivnosti Udruge, kao što su šetnje, izleti, radionice, kreativne radionice i promocija kroz štandove. Valja istaknuti i da su volonteri Saša Smiljanić i Izabela Lelek Purić osvojili nagrade za Volontere godine 2018. i 2019. godine. Voloneri su tako raznih profila i dobi: osobe inače uključene u volonterstvo raznih neprofitnih udruga, rodbina i obitelji korisnika koji se žele aktivno uključiti u rad Udruge ali i kreativci koji svoj rad obogaćuju pomaganjem i educiranjem osoba sa invaliditetom. Većina volontera se nalazi unutar raspona od 25 do 40 godina, a među njima se posebno ističe Izabela Lelek Purić koja svojim  velikim trudom i zalaganjem te neiscrpnim idejama osmišljava i provodi mnoštvo radionica za mlade korisnike, te je samostalno izradila prigodne ukrase koji sada krase Udrugu. Radovi koji su izrađeni na kreativnim radionicama se potom predstavljaju na štandovima prilikom raznih blagdana i svečanostima u Opatiji i okolici.

Volontirajući u Udruzi osoba s invaliditetom Grada Opatije može se naučiti solidarnosti, važnosti pomaganja slabijima i drugačijima te prednostima uključivanja osoba s invaliditetom u širu zajednicu. Volonteri zajedno sa korisnicima rade razne zanimljive aktivnosti. Također, unutar Udruge razvila su se mnoga čvrsta prijateljstva te se sve aktivnosti provode u ugodnoj obiteljskoj atmosferi. Unatoč situaciji s pandemijom COVID-19, rad Udruge nije stao već se nastoji većinu aktivnosti preseliti na otvoreni prostor, tako da se volonteri mogu uključiti u svakodnevne šetnje, vježbe na otvorenom, u povremene posjete galerijama, te radionice na otvorenom.

Više o aktivnostima udruge može se naći na njihovim službenim web-stranicama ili na Facebook stranici, a zainteresirani građani koji se žele uključiti kao volonteri mogu se javiti Ivani Jeletić Bošnjak, koordinatorici volontera, putem e-maila.

error: Content is protected !!