VIDEO Špalir za obranu radnih prava: Odgajateljice Dječjeg vrtića Matulji prosvjedovale pred početak sjednice Vijeća

Podsjetimo, odgajateljice su već upozorile na kršenje njihovih radnih prava, zbog činjenice da im nije vraćen oduzet “krizni porez”, a najavile su i mogućnost štrajka u idućoj godini

Matulji – Odgajateljice Dječjeg vrtića Matulji prosvjedovale su danas ispred općinske zgrade, tražeći od članova Općinskog vijeća da povećaju iznos predviđen za financiranje rada ove predškolske ustanove u proračunu za 2019. godinu kako bi uključio i povećanje plaća u iznosu od šest posto.

Podsjetimo, odgajateljice su već upozorile na kršenje njihovih radnih prava, zbog činjenice da im nije vraćen oduzet “krizni porez”, a najavile su i mogućnost štrajka u idućoj godini.

– Tražimo samo da se poštuje zakon i naša prava. Svim javnim i državnim službenicima vraćeno je šest posto plaće oduzeto “kriznim porezom”, ali nama nije, a Općina ni ne želi ispuniti svoju zakonsku obavezu. I to u situaciji kada se općinskoj upravi povećavaju plaće! Posebno nas je pogodilo što su članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Matulji koje imenuje Općina usvojili financijski plan za iduću godinu u visini od 6,3 milijuna kuna, koji ne predviđa povećanje plaća.

Kada smo ih upozorili da to ne smiju napraviti, dobile smo odgovor kako su takav naputak dobili od Općine, a u suprotnom da bi načelnik imenovao nove članove Upravnog vijeća i smijenio ravnateljicu, kazala je sindikalna predstavnica Radojka Limpić Marmilić.

Istaknula je kako su djelatnici vrtića bili spremni na kompromise, predlagali da se umjesto odjednom, iznos vrati u tri povećanja u iznosu od 2 posto, ali kako općinska vlast nije pristala ni na kakav dogovor. Zato su se odgajateljice odlučile na radikalno rješenje i “špalir” na stubištu općinske zgrade koji je dočekao i vijećnike na ulasku na današnju sjednicu, s ciljem da ih potaknu da ipak amandmanom povećaju iznos predviđen za rad vrtića i pronađu sredstva za ispunjenje zakonske obveze.

 

 

error: Content is protected !!