Sršenov tim optužio Dujmića za krađu programa: Za digitalizaciju postoje uvjeti, zašto dosad nije ništa napravio?

Za digitalizaciju, kakvom ju Ivo Dujmić tumači postojali su svi uvjeti već niz godina, zašto nije ništa poduzeo do sada, pitao je Mario Marijan Bašić, menadžer Sršenove kampanje.

Opatija – Grupa građana „Promjena“, čiji je kandidat za gradonačelnika Alen Sršen, dostavila je medijima reakciju na prvu točku predizbornog programa Ive Dujmića – digitalizaciju. Na društvenim mrežama Dujmića su optužili za krađu njihovih programskih smjernica, a u posljednjoj objavi istaknuli kako sama digitalizacija nije dovoljna za razvoj, budući da ona ne štiti Opatiju od eventualne nezaposlenosti.

– U izbornoj euforiji Ivo Dujmić odlučio je ponuditi digitalizaciju kao „radosnu vijest”, odnosno rješenje svih poteškoća. Daleko važnije od digitalizacije je osiguravanje radnih mjesta i gospodarskog boljitka građana i poduzetnika Opatije. Hoće li digitalizacija pomoći građane Opatije u ostvarivanju tog važnog zadatka? Digitalizacija je sistematiziranje prikupljanja podataka, njihove obrade (upisivanje u datoteke) i učinkovitije povezivanje već uhodanih sustava. Može li u digitalizaciji sve biti samo pozitivno? Može u izborno vrijeme, ali ne i u stvarnom životu. Za digitalizaciju, kakvom ju Ivo Dujmić tumači postojali su svi uvjeti već niz godina, zašto nije ništa poduzeo do sada, pitao je Mario Marijan Bašić, menadžer Sršenove kampanje.

Istaknuo je kako digitalizacija ima pozitivne i negativne osobine. Jedna od korisnih stvari je digitalizacija zdravstvenog sustava koja omogućuje smanjenje lista čekanja, povećanje učinkovitosti, pa i kvalitetniju dijagnostiku. Ipak, to nije u domeni gradske vlasti.

– Ivo Dujmić može govoriti o tome u svom najnovijem odijelu, ali digitalizaciju tog područja, uostalom kao i školstva, vodi hrvatska vlada (institucije u sklopu ministarstva zdravlja), a ne gradonačelnik. Kako se vidi iz gradnje novog zdravstvenog doma, o svemu brine i na lokalnoj razini Primorsko-goranska županija, naglasio je Bašić, a isto tako naveo je kako će Županija i državna vlast imati presudnu riječ i kod školstva.

– U digitalizaciji presudnu riječ imaju država i njene institucije, nikako Ivo Dujmić. On se može isticati kao promotor, ali tada mora poznavati i loše osobine digitalizacije. U mnogim njenim vidovima dolaziti će do veće suradnje privatnog sektora. Povezanost proizvođača mogla bi doprinijeti većim popustima u zajedničkoj nabavi većih količina sirovina, raznim oblicima joint-venture, međutim, u tom sektoru rizici, posebno gospodarski i financijski, imaju svoju posebnu težinu. Za tako nešto potrebna je iznimno visoka svijest, kazao je Bašić.

Dodao je kako je u programu Alena Sršena kao gradonačelničkog kandidata istaknuta digitalizacija kao preduvjet transparentnosti, odnosno uvida u poslovanje Grada u stvarnom vremenu.

– O tome su članovi Promjene diskutirali već krajem siječnja ove godine, a on je 24-og dana istog mjeseca objavio na svojim stranicama sažetak programa o tom dijelu života našeg Grada. Primjena programa koji će omogućiti transparentnost nije neko superiorno rješenje koje će dokazivati poštenost gradonačelnika i nekih članova gradske uprave, ali će povezati Opatijce sa svojim gradom. U Hrvatskoj postoji relativno snažno sivo gospodarstvo čiji su poslovni rezultati izvan knjigovodstva i koje omogućuje korupciju bez dokaza. Činjenično – štetno za sve pa i takve poduzetnike jer slabašna država nije u stanju financirati neophodne projekte. No kako Alen Sršen „nije čovjek od 7 milijuna eura” nego obiteljski čovjek visoke svijesti, projekt transparentnosti, e-glasanja i komuniciranja, koje je Dujmić kopirao iz njegovog programa, ima jedno sasvim drugo značenje i namjenu, zaključio je Bašić.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net