Tavola Valdese izgubila tužbu za povrat posjeda @ Opatija

Arhiva Liburnija.net

Nakon što je ponuđena Gradu Opatiji i Primorsko-goranskoj županiji na prvokup, ova je vrijedna nekrentina prodana za tek 300.000 eura, a prodaju su organizirali ”starješina” Christian Poscich i negova obitelj.

Opatija – Općinski sud u Opatiji odbacio je tužbu talijanske valdežanske crkve, odnosno njene centralne institucije – Tavole Valdese – protiv Opatijke Erne Legac koja je postala privatna vlasnica pastoralnog doma i dvije trećine terena opatijske evangeličke crkve koju je projektirao slavni Carl Seidl.

Podsjetimo, nakon što je ponuđena Gradu Opatiji i Primorsko-goranskoj županiji na prvokup, ova je vrijedna nekrentina prodana za tek 300.000 eura, a prodaju su organizirali ”starješina” Christian Poscich i negova obitelj, članovi male zajednice Evangelička crkva Valdese Opatija.

Takav razvoj događaja pokušala je talijanska ”centrala” osporiti putem suda, tvrdeći da su oni jedini pravi vlasnici crkve, pripadajućeg joj pastoralnog doma i okolnog zemljišta, no sud se s takvim argumetnima nije složio.

– Donesena je presuda Općinskog suda, koja je za tužitelja bila negativna. Prije nekoliko dana uložili smo žalbu na Županijskom sudu, a možemo reći da prema statistici, viša instanca u otprilike 50 posto slučajava mijenja presudu niže instance. Vjerujemo da imamo dobre argumente, kazao je odvjetnik talijanske valdežanske crkve Oskar Skerbec za Novi list.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!