Tjedan Crvenog križa: Moja volonterska priča – Lovro Kostelić

Tjedan Crvenog križa: Moja volonterska priča – Lovro Kostelić

Lovro Kostelić

U suradnji s portalom PodUčkun.net, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija svakog će dana donijeti priču nekog od opatijskih volontera, koji su iznijeli svoja iskustva volontiranja tijekom epidemije koronavirusa, ali i motive koji su ih potaknuli da se prijave za volontiranje te razmišljanja o doprinosu volontera zajednici.

Opatija – Tjedan Crvenog križa obilježava se od 8. do 15. svibnja. Iako ove godine zbog epidemije koronavirusa neće biti tradicionalnih programa obilježavanja na otvorenom, raznih susreta i druženja, Crveni križ želi izraziti duboku zahvalnost volonterima koji već više od dva mjeseca neumorno pružaju podršku svim ljudima u potrebi. U suradnji s portalom PodUckun.net, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija svakog dana donosi priču nekog od svojih volontera, koji su iznijeli iskustva volontiranja tijekom epidemije koronavirusa, ali i motive koji su ih potaknuli da se prijave za volontiranje te razmišljanja o doprinosu volontera zajednici.

Lovro Kostelić (20), student
Želja mi je bila pomoći onima kojima je pomoć potrebna te sam prije nekoliko mjeseci odlučio volontirati za međunarodnu organizaciju GVI koja već preko 20 godina okuplja volontere iz cijelog svijeta. Ja sam se prijavio za pomoć djeci u Costa Rici, gdje bih, između ostalog, djecu podučavao   engleski jezik. Neki od mojih prijatelja iz inozemstva već su volontirali za ovu organizaciju te sam se na njihovu preporuku odlučio i sam prijaviti. Već sam imao sve dogovoreno i avionsku kartu za put u Costa Ricu, no s razvojem pandemije koronavirusa procijenio sam da je bolje i pametnije ostati tu i pružiti pomoć kod kuće. Javio sam se u Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, gdje su me rasporedili na dostavu namirnica i lijekova starijim i nemoćnim osobama. Moja zaduženja nisu mi uopće teška niti prezahtjevna, čak mi je i odlično došlo da u ovo doba smanjenih svakodnevnih  aktivnosti imam i neke obaveze. Ljudi kojima sam dostavljao namirnice i lijekove bili su vrlo zahvalni i jako me veseli te sam ponosan što sam im barem na ovaj način mogao pomoći. Odličan je osjećaj kada znate da ste korisni, a još bolji kada znate da ste zaista pomogli nekome kome je to jako potrebno. Nisam imao niti jedno loše iskustvo, svi korisnici su bili jako ljubazni i vrlo zahvalni. Ovo mi je volontiranje pomoglo da shvatim koliko je važno da postoji Crveni križ i slične dobrotvorne organizacije i udruge koje pomaže ljudima. Ova situacija ograničenja izlazaka izazvana pandemijom koronavirusa svih nas je iznenadila i prisilila na neki novi i nepoznati način života. Isprva su prazne ulice grada djelovale sablasno, no priviknuli smo se na život bez gužve, naročito one u prometu. Moram priznati da su ove propisane mjere imale i neke dobre strane, poput druženja s obitelji kod kuće, provođenja puno više vremena s roditeljima te nekih zajedničkih aktivnosti za koje inače baš i nemamo vremena. Također sam dosta vremena provodio u pješačenju, penjao se na vrh Učke. Lako sam se priviknuo na novi režim života i na razna ograničenja, a u tome mi je svakako pomoglo i volontiranje u Crvenom križu, koje mi je dalo jedan odličan osjećaj ispunjenosti, korisnosti i zadovoljstva. Već sam se dogovorio u opatijskom Crvenom križu, da ću i kada ova situacija prođe, rado volontirati kada mi fakultetske obveze to dozvole. Studiram u Zagrebu, tako da nisam često tu, no dobro govorim engleski pa ću rado pomoći kod prevođenja materijala, a što mogu činiti i na daljinu.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net