Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Evo nas ponovo u tjednom retrovizoru Liburnija.neta koji svakog tjedna donosi svjež pogled na ustajale vijesti… Ovog tjedna razmotrit ćemo ukratko snijeg u Opatiji, osnivanje trgovačkog društva “Žičara Učka” i najavu bogatog proljetnog programa u organizaciji Festivala Opatija.
– Fakat mir’še na bijelo
“Zima, zima e pa sta je,
zima, zima, nije lav!
Zima zima, e neka je
ne boji se tko je zdrav”.

(autor nepoznat)
Eto što se pojavi kao jedan od prvih rezultata kad upišete pojam zimska pjesmica u internetsku tražilicu. Nadam se da ste ozdravili nakon ove zimske fronte koja nam je donijela snježne pahulje po stoti put ove zime.
Svi vi kojima je pun kufer snijega, dignite ruke u zrak! Hvala na suradnji, možete ih spustiti, a ruke neka dignu svi oni kojima je pun kufer zimske službe koja ne čisti ceste! Eto… Glas naroda je jasan.
– Pali pilu!
”Tunel kroz Učku
Putujem kroz njega.
Bio sam kod none na ručku
Tamo vidjeh neku kučku.
Sada jedem kobasicu pučku
Polizah i jednu lučku.
I još uvijek se vozim kroz
Tunel Učku”.

(mili_69)
Probao sam istom metodom pronaći pjesmicu o Učki i nabasao na myspace blog neke osobe koja je na njemu ostavila ovo djelce. Kako prikladno, pomislio sam, iako upoce nema veze s onim o čemu se radi u tekstu, ali bit će zgodno i ljudi će se nasmijat. Ja sam se, barem, nasmijao. Nije mi jasno samo kako čovjek vozi kroz tunel Učku i jede kobasicu pučku. Ali, smatrao sam da je lučka dobro rješenje za rimu s Učka, iako je kučka bilo preočito…
Inače, ovaj tekst je trebao biti osvrt na osnivanje društva koje će izgraditi žičaru od Medveje do Vojaka za četiri godine. Pa eto prigode za još jednu pjesmicu od strane ”milog 69” – putujem žičarom na Učku…
– I ja sam opatijski barufant…
Cel dan su pili pul Šanta
ona dva barufanta:
on nemi Franić
i munjeni Žvanić.
Najprvo su mučali
i kako prez voji pili,
pa ćakulali,
se spovedali,
kričali,
kantali,
tulili,
i po stole mlatili.

(Drago Gervais – Barufa)
Svašta nešto ima u tom programu za opatijsku proljetnu kulturnu ponudu, od koncerta Ibrice Jusića (naglasak je na ”r”) sve do Opatijskih barufa krajem svibnja. Uglavnom, i Drago Gervais bio je barufant, pa se možete nazdraviti i autoru kultnih ”mićih putića” i ”črljenih krovića” dok budete naginjali lovranski na šanku Ljetne pozornice i slušali Kawasaki 3p.
Ako je vjerovati ustaljenom običaju, najprije ćete mučat, pa ćakulat, pa kričat pa kantat i na kraju se potuć…
Davor Žic
Vezane vijesti:
Tjedni retrovizor – vol.1
Tjedni retrovizor – vol.2

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net