Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Turizam i sport. Više prvoga, manje drugoga.

– Carstvo
U svetu postoji jedno carstvo,
U njemu caruje drugarstvo…
(Branko Kockica)

Dvije manifestacije održale su se tjedan za tjednom u Opatiji, okupile velik broj ljudi, no s prilično različitim impresijama. Te dvije manifestacije – RetrOpatija i Carski grad – iako su obje ”uspjele” i bile kvalitetno popraćene od strane medija i posjetitelja, imale su, prema mom sudu, i drugačije rezultate, pri čemu bi ona prva trebala biti putokaz u organizaciji daljnih sličnih događanja.

Naime, Carski grad okupio je ogromnu masu ljudi i oduševio ih stvarno fantastičnim atrakcijama, među kojima je najzanimljiva bila projekcija slika na kapljicama vode. Međutim, tu je stvorena ”distanca” prema gostima – oni su bili promatrači koji su uživali u unaprijed pripremljenim scenama i prizorima, a ne i aktivni sudionici. Mnogi su manifestaciju pogledali do kraja, sa zanimanjem, i nakon toga otišli kućama, jer nisu bili motivirani da ostanu i potroše nešto u gradu. Dodatno, aktivnosti manifestacije su ih s glavne ulice odvele prema parku, gdje nisu niti imali prilike nešto potrošiti.

S druge strane, RetrOpatija je aktivirala centar grada, uključila posjetitelje od kojih su mnogi prihvatili temeljnu ideju događanja, pa stigli odjeveni u ”retro-kombinacije”. Da ostanu dio manifestacije, iskoristili su ono što je ona pružala – pili, jeli, družili se, plesali, pjevali, ali i posjećivali trgovine. I sami trgovci koji su svoje izloge prilagodili duhu događanja bili su nagrađeni dodatnim interesom posjetitelja.

Dva događanja, dva tjedna zaredom, pokazala su recept za uspjeh organizacije lokalnih događanja.

– Bazen kraj mora
Yeah, gonna be so cool
Twisting by the, twisting by the
By the pool…
(Dire Straits)

OK, dvije stvari imam za komentirati oko otvorenja nove plaže ispod hotela Royal. Prva: u čemu je fora s tim bazenima pola metra od mora?

I druga je odgovor na jedan komentar s našeg Facebook zida, o tome da su takve plaže, primjerice ova i Lido preskupe za Opatijce. Sličan argument koristi se i kod tvrdnje o skupoći kave u gradskim kavanama, pizze, sladoleda i sličnih stvari. A odgovor je jednostavan i logičan: Opatija je turističko mjesto. Kao turističko mjesto želi biti uspješno i dobro zarađivati, da njeni stanovnici mogu bolje živjeti, bilo posredno ili neposredno, od prodaje usluga vezanih uz turizam. Ako želi biti uspješna, mora privući bogate goste atraktivnim i skupim sadržajima, i to im onda i skupo naplatiti. Naravno da pritom domaćini, stanovnici grada, gube pristup dijelu sadržaja, jer ih financijski ne mogu priuštiti. Ali, s druge strane, puno će više od tih sadržaja profitirati nego da i dalje imaju neuređene i pristupačne plaže ili neuređene i jeftine lokale.

– Auti
You got a fast car.
I want a ticket to anywhere.
(Tracy Chapman)

Legendarna utrka na Učki iz godine u godinu sve je bolja, a ovog su puta tome mogli posvjedočiti i gledatelji iz čitave Hrvatske, zahvaljujući televizijskom prijenosu – uživo.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago
error: Content is protected !!