Tjedni retrovizor

Od globalnih tema do lokalnih problema, današnji Tjedni retrovizor donosi ključne odgovore koje nitko nije tražio na pitanja koja nikoga ne zanimaju.

Ili možda…

– Klima
A bez vina, teška mi je zima.
I ne paše mi klima ova ledena…

(Leteći odred)

Globalno zatopljenje prečesto ima „negativnu sliku“ u javnosti. Ljudi stalno govore o lošim stranama klimatskih promjena – razornim uraganima ilj vremenskim ekstremima, ali nitko ne spominje one pozitivne: da nam nema globalnog zatopljenja, kada bismo se imali prilike okupati tek koji dan prije Svih svetih?

Da, najvjerojatnije nas čeka neki distopijski scenarij u skoroj budućnosti – masovne migracije, ratovi za vodu i podizanje mora do Kastva, ali baš zato moramo naučiti uživati u trenutku.

– Porez
Who do we turn to when the day is done?
Will there be people in the bar?

(The Tallest Man on Earth)

Što se dogodilo? Ponestalo love u stabilnom i održivom proračunu? Ponestalo nekretnina za prodaju? Ili prodaja na vrhuncu „nekretninskog booma“ dobro ide svima osim Gradu Opatiji? Što god bio uzrok (možda i sve od navedenog), „ceh“ lošeg upravljanja budžetom iduće će godine platiti ugostitelji kojima je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić pripremio milijun i pol kuna težak novogodišnji poklon u vidu povratka poreza na potrošnju. Zaboravilo se na obećanja da se neće povećavati nameti za građane i poduzetnike, ili vlasnici restorana i kafića ne pripadaju niti jednoj od ove dvije kategorije.

Poslovično mirni i neskloni gunđanju, skromni opatijski ugostitelji nisu reagirali na ovu situaciju, vjerojatno i nesvjesni da im netko zavlači ruku u džepove dok oni od jutra do mraka rintaju lomeći kičmu da održe bilancu u pozitivnom teritoriju.

OK, nisu vlasnici lokala najomiljenija skupina među narodom (bez obzira koliko Hrvati voljeli svoje jutarnje, poslijepodnevne i večernje „makijato rituale“), niti spadaju među socijalno ugrožene građane, ali doista nisam očekivao da će šutke primiti „dozu pelina“ kada je upravo njihova podrška bila jedna od važnijih na izborima prije dvije godine. Tada su se dvije „zaraćene strane“ trsile tko će više spustiti porez na potrošnju i tako usrećiti ugostitelje, koji, valjda, nose značajan utjecaj na birače.

Možda se ugostitelji ne žale jer su zahvaljujući velikim ulaganjima u turističku infrastrukturu, kao što je centar Gervais, sportska dvorana, mrkat i drugi važni projekti, značajno pojačan i promet kafića i restorana pa im nije teško izdvojiti milijunčić i po’ za opću korist. Možda je i njima Opatija bitna.

– Fešta
Vrti se tvoja vešta
I cilu noć je fešta.
Vrti se tvoja vešta,
Ulij nam još nešta!

(Ante Cash)

Finila je još jedna Marunada, koja će biti zapamćena po fantastičnom vremenu, „fijasku“ u Dobreću te odličnom pivu od maruna. Ova gastronomska inovacija jedna je od najboljih ideja koje su zaživjele posljednjih godina, no usprkos njoj, jasno je da se tradicionalne fešte ovog kraja, poput Maurnade, Bele nedeje, pa i karnevalskih događanja, moraju mijenjati kako bi se prilagodile zahtjevima novog doba i nove „publike“. Ta promjena, kako ne bi izgubili sadašnji identitet i ljude koji ih posjećuju, mora biti inkrementalna, polagana i osmišljena u brojnim „malim koracima“, što stavlja još težu zadaću pred organizatore – moraju znati gdje žele biti za deset godina, ali i kako će tamo stići bez žurbe.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago
error: Content is protected !!