Tjedni retrovizor

Da se puno ne mučite čitajući, evo ukratko: bolja budućnost je zagarantirana, do nje stižemo vlakom, ali, nažalost, ne uključuje poštanske usluge.

A sad – nadugo…

– Garancija
Garancija nisu ni pamet,
Ni depilirane noge.
Ni frizura, ni slava
Ni zanosno gibanje…

(Severina)

Kad mi netko spomene Mirjanu Kos – Nalis, meni odmah padnu na pamet njene stručne, radne i organizacijske sposobnosti. Po tome sam sličan ministrici kulture. Zato uvijek i odgovorim: „Misliš li na onu Mirjanu Kos – Nalis iz čijih stručnih, radnih i organizacijskih sposobnosti proizlazi motiviranost, stručnost i ozbiljnost u pristupu“? A ako mi taj hipotetski sugovornik odgovori da valjda je samo jedna jedina Mirjana Kos – Nalis, složim se s njegovom matematikom, ali i dalje smatram da je manjak epiteta neprihvatljiv. I po tome sam sličan ministrici kulture.

Naime, uvažena dr. sc. Nina Obiljen Koržinek, koja je nas, u kulturnoj provinciji, upoznala s likom i djelom nenadmašne Gabrijele Krmpotić Kos, složila je tako divan opis (po)nov(n)e ravnateljice Hrvatskog muzeja turizma da bi ga, ako ga ispiše tako da svaki stih ide u svoj redak, odmah valjalo uvrstiti u neku antologiju domaće poezije.

Ne poznajem osobno gospođu Koržinek, pa ostavljam mogućnost da je ljubiteljica ornitologije te da temeljem toga donosi odluke o imenovanjima, no ipak tu mogućnost ne bih uzeo kao previše realnu. U tom slučaju, naime, stihovi bi izgledali znatno drugačije, onako kako ih je davno uglazbio Zlatko Špoljar.

Realnije mi se čini da gospođa Koržinek zna prepoznati stručne, radne i organizacijske sposobnosti, pa je sigurna da čak i u slučaju kada na natječaj za ravnatelja HMT-a stigne samo jedna prijava, da je upravo ta prijava – ona prava. Neovisno o tome je li stigla jedna prijava ili njih stotinu, isplati se stoga reći „da se dr. sc. Mirjana Kos – Nalis temeljem dosadašnjeg radnog iskustva odlikuje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima iz kojih proizlazi motiviranost, stručnost i ozbiljnost u pristupu koja jamči daljnji razvoj i napredak Hrvatskog muzeja turizma“.

Nadam se da razumijete s koliko je značaja nabijena ova izjava ministrice. Nije to samo potvda da ove iste kvalitete nužne za ravnateljsko mjesto ima barem 50 posto kolektiva HMT-a (jer ukupno ih je dvoje zaposleno), već i hrabar pogled u budućnost. Možete mirno spavati, vi kojima je briga o Hrvatskom muzeju turizma kvarila snove, jer razvoj i napredak te institucije su zajamčeni!

Čuvajte račun, garancija vrijedi četiri godine…

– Pošta
Kao poštar lakog sna,
On u snove dosurfa…

(Pips, Chips & Videoclips)

Nakon ovako značajne – za povijest i budućnost Opatije i svekolike hrvatske kulture – uvodne teme, teško je naći još nešto što bi bilo vrijedno za istaknuti, a da se dogodilo prošlog tjedna. No, običaji su tu da se poštuju, pa u skladu s time evo informacije za preostale mještane Voloskog: pošta ne dela.

Tko im je kriv što nemaju voditelja koji se temeljem dosadašnjeg radnog iskustva odlikuje stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima iz kojih proizlazi motiviranost, stručnost i ozbiljnost u pristupu koja jamči daljnji razvoj i napredak poštanskih usluga u Voloskom.

 

– Vlak
Spremam sreću za te i budućnost drugu,
Krenut ćemo, draga, vlakom prema jugu…

(Arsen Dedić)

Dok muzej grabi prema budućnosti, a Pošta ostaje u sjećanju, valja istaknuti i jedan slučaj koji je, makar u manjoj skali, oživio prošlost. Odnosno, vrijeme kada je prigradski vlak bio ključno radničko prijevozno sredstvo (bilo je davno, još dok su postojali radnici).

S obzirom da je vlak ostao idealno prijevozno sredstvo sa stajališta ekologije, ali i putničkog komfora, pa u riječko-matuljskom slučaju i dužine putovanja, treba pozdraviti napore da se svakodnevno korištenje vlaka sve više popularizira.

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

12 months ago

Tjedni retrovizor

2 years ago
error: Content is protected !!