Tjedni retrovizor

I ovog tjedna tema je samo jedna, a tekstovi o kojima raspravljamo tek različite manifestacije te iste teme, koja se u punoj primjeni maksime „misli globalno, djeluj lokalno“, uvukla u svaku zajednicu ove okrugle planete.

– Brojevi
Ima jedan broj.
A djeljiv je sa pet.
U nizu brojeva.
Djeljivih sa šest…
(Mance)

Danas, kada klinci viču na televiziju „opet matematika, kad će nam to trebati u životu“ kao što smo mi nekad vikali na prave učitelje od krvi i mesa, čini se kao da nikad ne možemo pobjeći od tog matematičkog pristupa životu, a osobito vijestima. Nekad smo pasionirano brojili turiste, zbrajali razlike i procjenjivali trendove, a danas isto radimo s oboljelima, izliječenima i testiranima na koronavirus.

Očito je, brojevi su naša opsesija. No, pitanje nije što brojimo danas, nego što ćemo brojati ovog ljeta? Hoće li to i dalje biti omjer zaraženih i oporavljenih bolesnika ili pridošlih turista? Hoćemo li i dalje izvještavati o stanju u bolničkim krevetima ili ipak u turističkom smještaju?

Prva varijanta čini se izglednijom. Prema najavama, izolacijske mjere trebale bi potrajati do početka lipnja, a nakon toga se nastaviti zabrane okupljanja, a posljednje će se otvoriti granice. Kad to sve ubacimo u jednadžbe, očito je da će ova sezona morati biti otpisana.

No, ne treba sve gledati crno: nakon pada turističkog prometa praktički na nulu, iduće godine ponovo ćemo brojiti rekordne sezone i imati neograničen prostor za rast! Pa vi recite, zar naslov da je sezona tisuću puta bolja od lanjske ne zaslužuje preživljavanje jednog ljeta bez brkatih Švaba?

– Granice
Mi smo bar imali putovanja… Perone, suze, cmakanja…
Crveni pasoš bez mane što prolazi grane bez puno njakanja.
(Đorđe Balašević)

Eh, granice… U situaciji u kojoj su strože kontrole kada ideš iz Matulja u Kastav nego što su pred koji mjesec bile na graničnim prijelazima, nekako smo primorani adekvatno analizirati što nam sve za život pruža naša jedinica lokalne samouprave.

A ispada da su Opatijci tu najgore prošli, jer je najveća navala bila na propusnice do Matulja kako bi mogli u Lidl i Lovrana kako bi mogli u Plodine. Brižni ljudi, u turističkom središtu – gladni.

Posebno je ova kriza pokazala koliko je genijalno prometno rješenje bilo pretvoriti Matuljsku cestu u jednosmjernu. Sad ispada da stanovnici POS-ovih stanova, ako će se striktno držati zakona, ne mogu niti gore niti dolje – prema Matuljima ne smiju bez propusnice, a ni prema Opatiji jer bi vozili u krivom smjeru. Kamo god krenu, čeka ih kazna od nekoliko tisuća kuna.

S druge strane, u Matuljima imamo i Benčiniće, kojima posebne mjere i nisu nešto posebne. Oni su u izolaciji čitav život.

– Glazba
We’re afraid to be alone.
Everybody got to have a home.
Isolation…

(John Lennon)

I u karanteni je važno zadržati pozitivan duh i optimizam. Zato i ne čudi što su Lovranci s oduševljenjem prihvatili ideju koja je njihovo mjesto ponovo ispunila glazbom!

 

error: Content is protected !!