Tjedni retrovizor

Tri komada novih tema za još jedan zabavan ponedjeljak…

– Sport i kultura
Take a stand
In the light
It´ll be all right tonight…
(Triumph)

Dok s jedne strane zbrajamo oboljele, ozdravljele i, nažalost, preminule od COVID-a, malo se govori o drugim utjecajima te bolesti na društvo. Ne, nije stvar u tome da nekoga dekomodira nošenje maski i sve drugo što su trubili na Festivalu (navodne) slobode, nego u konkretnim posljedicama koje će ovaj virus ostaviti u svim aspektima naših zajednica.

Još se najviše pozornosti posvećuje gospodarskim problemima, iako se i njih s lakoćom otpisuje u stilu „iduće godine slijedi brzi oporavak“, a do tada će se valjda snaći uz potpore. Nešto manje se piše i priča o zdravstvenim problemima nevezanima uz koronavirus, poput liječenja od onkoloških ili drugih kroničnih bolesti, a koje je bilo dramatično otežano u proteklih pola godine.

Ono što gotovo uopće nema svoje mjesto u javnoj raspravi jest katastrofa koju je COVID-19 uzrokovao u dvama djelatnostima koje ne znače život sam (kao medicina i ekonomija), ali donose onu kvalitativnu nadgradnju zbog koje se isplati živjeti. A to su sport i kultura koji će još dugo godina snositi posljedice „koronagedona“. Zato je dobro da je Općina Matulji odlučila „prkositi“ ponekad nelogično restriktivnim odlukama Stožera i otvoriti svoje sportske objekte.

Djeca kojoj je uskraćeno normalno školovanje, sada će barem moći ponovo uživati u (sportskoj) igri.

– Šoping
We’re S-H-O-P-P-I-N-G
We’re shopping…
(Pet Shop Boys)

Rast broja kvardata trgovačkih centara ponekad je doista šokantan, posebice kada se dovede u vezu s poprilično negativnim kretanjem stanovništva. Tko će kupovati u svim tim trgovinama?

– Žrtva
Just a victim of circumstance,
Didn’t you know…
(Joan Jett)

I Marunada je pala kao žrtva korone. Slava joj…

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago
error: Content is protected !!