Tjedni retrovizor

Dvije depresivne teme i jedna optimistična u ovom Tjednom retrovizoru!

Krv nije voda
It’s just a life story, so there’s no climax
No more new territory, so pull away the IMAX
(Okkervil River)

Gledao sam svakakvih sapunica i loše režiranih “true crime” dokumentaraca, najčešće protiv svoje volje, ali rijetko kada sam vidio nešto toliko loše kao uradak objavljen na Facebook stranicama gradonačelnika Ive Dujmića.

Sve je tu: i nepotrebno dramatična glazbena pozadina, i tresuckava kamera iz ruke koja s pola metra prati “sumnjivca” za kojeg bismo trebali vjerovati da ne vidi “filmsku ekipu” sve do trenutka u kojem se šokirano okrene, i veliki natpisi koji otkrivaju šokantne “činjenice”… Šteta što je natječaj za Liburnia Film Festival taman završio, režiseri ovog uratka možda bi imali ozbiljne šanse uzeti Jantolekov “kipić”.

U konačnici, Dujmić je ovim filmićem zabio autogol, sve i da nije istina da sam stoji iza letaka koji ga navodno “kleveću”. Sama činjenica da velik broj sugrađana vjeruje da je prvi čovjek grada spreman na takvu prljavu akciju, trebao bi mu biti dovoljan znak da je vrijeme za povlačenje.

No, umjesto toga, Dujmić je nastavio juriš, ostavljajući za sobom sve više pitanja sa svakom novom objavom. Bilo bi dobro da odgovori barem na ono prvo pitanje koje su postavili Opatijci koji su dobili letak u ruke: što je u svemu tome neistinito ili uvredljivo?

Važno je sudjelovati
Ja nisam kockar,
Ali gubim…
(Vlado Kalember)

Jedini video u prošlom tjednu luđi od ovog Dujmićevog bio je sažetak poraza Rijeke od Dinama.

Bravo
What’s my name, what’s my name?
Say it louder
What’s my name, what’s my name?
Feel the power…

(China Anne McClain)

Zaključimo ovaj retrovizor uz jednu lijepu vijest koja vam je možda promaknula među brojnim političkim temama…