Tjedni retrovizor – Dobrodošli u peto godišnje doba

Tek što smo uspjeli ispratiti staru i dočekati novu godinu, „potamaniti“ kolače preostale od Božića i zalediti (eventualni) višak sarmi, tek što smo se prenuli iz blagdanskog drijemeža, evo nas s jednom nogom u najluđem dobu godine!

Da, krenuo je Pust, prema običaju, prvo u gornjim matuljskim krajevima  i u Mošćenicama. A zgodna stvar s Pustom, koji se podiže početkom godine, jest ta da daje dobar pregled prošlih dvanaest mjeseci, odnosno personificira neke teme koje su mještanima bile najaktualnije.

Tako smo, čini se, i mi u godišnjem retrovizoru pogodili „glas naroda“, jer jače plasirane teme koje smo obradili među 16 najvažnijih prošlogodišnjih vijesti bile su inspiracija i za mesopuste koji će preuzeti na sebe krivnju za sve loše što se dogodilo.

U Žejanama je tako na pale finil – Migro, kao lokalni odgovor na izbjegličku krizu što već godinama puni medije. Žejane jesu na migrantskoj ruti, pa u gornjim krajevima bilo je i dosta susreta s migrantima, no jesu li baš svi naši problemi „uvezeni“ s izbjeglicama? Naravno, migracija nije samo jednosmjerna, pa se žejanski Pust možda odnosi i na sve češće iseljavanje ljudi iz cijele Hrvatske, ali i iz našeg kraja, koji „trbuhom za kruhom“ traže sreću po bijelome svijetu. Za što će točno Migro preuzeti odgovornost, znat će se za otprilike dva mjeseca…

Munci su se inspirirali nešto lokalnijom temom, ali opet s regionalnim i nacionalnim implikacijama – sustavom gospodarenja otpadom „od vrata do vrata“, pa se njihov Pust zove Vrećko Smećko. Jasna je to aluzija na matuljsku situaciju u kojoj se sustav bazira na odvojenom prikupljanju otpada u dvije vrećice, a koja je u startu uzrokovala dosta problema u okolišu, ali i u susjednim jedinicama lokalne samouprave, čije su baje često „prihvaćale“ matuljsko smeće. No, prema najavama, vrećice će uskoro zamijeniti bidoni, pa će možda i prije kraja Pusta Vrećko Smećko imati priliku za „iskupljenje“.

Dražani imaju jedinog živog Pusta – Gobota, no njega je nezgodno objesiti jer se rita i viče, pa je tako počasno mjesto zauzeo Plenko Anemiko, utjelovljenje našeg premijera kojeg je anemija spasila od vojne službe, ali i obilježila mandat koji se s pravom može nazvati – anemičnim vladanjem.

A dok su gornji matuljski krajevi ulazili u peto godišnje doba, u Frlaniji i na Kastvu su se slavila Tri kralja, uz dobar stari običaj koledvanja koji je unio dobru volju i lijepe želje u brojne domove.

Između svog tog veselja, našlo se i ponešto za hitit pod zub, a kako bi smo znali što jedemo, restoran Stara Pošta već dvadeset godina organizira izbor najbolje domaće kobasice. Čestitke pobjednicima, ali i organizatorima na ustrajnosti u ovom izboru koji dobro najede i zabavi sve posjetitelje!

error: Content is protected !!