U kampanju novcem građana: Dujmić na ‘samohvalu’ iz proračuna potrošio više od 67 tisuća kuna

Samo na tri „PR projekta“ iz gradske je kase za potrebe promocije gradonačelnika potrošeno je 17 tisuća kuna više nego što se, primjerice, Poliklinici Dental isplaćuje za financiranje zdravstvenih pregleda za građane.

Opatija – Gradonačelnik Ivo Dujmić, u kampanji za novi mandat, u velikoj se mjeri oslonio i na gradski budžet. Samo za tri aktivnosti koje se mogu smatrati predizbornima utrošio je više od 67 tisuća kuna javnih sredstava.

Trošak izrade i adresiranja čestitki bio je nevjerojatnih 22.446,50 kuna, kako se navodi u odgovoru na vijećničko pitanje. Iznos je nevjerojatan s obzirom da se radi o jednom isprintanom A4 papiru poslanom na nešto više od 1.000 adresa, pa ispada da je svaki primjerak stajao oko 22 kune! Dakle, otprilike 20 puta više nego što je bio trošak tiskanja jednog primjerka brošure.

Na dvije stranice zakupljene u Novom listu te web članak portala tog lokalnog dnevnika potrošeno je 31.250 kuna, računajući i PDV. Radi se o „posebno kreiranom specijalu“ u kojem čelnici gradova i županija predstavljaju učinjeno u protekle četiri godine, kako navodi Novi list. Prema ponudi objavljenoj na gradskim stranicama u sklopu odgovora vijećniku Igoru Pužu, ispada da je Dujmić i „dobro prošao“, budući da je redovna cijena „paketa“ bila 55.000 kuna.

Rezultatima se Dujmić pohvalio i u brošuri „Mandat 2017. – 2021.“, što je ipak platio triput manje nego kampanju u Novom listu. U odgovoru na naš upit, gradonačelnik je naveo kako je „tekstualni dio publikacije napisala viša stručna suradnica za odnose s javnošću, a za grafičko oblikovanje bila zadužena viša stručna suradnica za informatičku podršku u sklopu svojih redovitih radnih zadataka“.

Tako je ostalo za platiti još samo trošak tiskanja i umetanja u plastični ovitak s Listom Opatija, uz koji je brošura stigla na 5.000 opatijskih adresa. Trošak Tiskare Vjesnik bio je 10.205,00 kuna. Iz grada Opatije poručili su kako je tiskano 6.000 brošura, a preostalih tisuću primjeraka podijeljeno je zainteresiranim građanima.

– Podsjećamo da je i u dosadašnjim mandatima izvršnih vlasti Grada Opatije bila uobičajena praksa tiskanja sličnih publikacija kroz koje se, na jednom mjestu, građanima pregledno prikazuju ostvareni projekti u pojedinom razdoblju. Istu praksu ima velik broj jedinica lokalne i regionalne samouprave, poručio je u svom odgovoru gradonačelnik Dujmić, podsjetivši tako da je i u ranijim izbornim ciklusima vodio kampanju na račun graana.

Najneobičniji trošak vezan je uz „čestitke“ koje je Grad Opatija umirovljenicima slao za Uskrs. Doduše, ne svim umirovljenicima, već samo onima koji su dobili uskrsnicu i/ili besplatno zdravstveno osiguranje. Trošak izrade i adresiranja čestitki bio je nevjerojatnih 22.446,50 kuna, kako se navodi u odgovoru na vijećničko pitanje. Iznos je nevjerojatan s obzirom da se radi o jednom isprintanom A4 papiru poslanom na nešto više od 1.000 adresa, pa ispada da je svaki primjerak stajao oko 22 kune! Dakle, otprilike 20 puta više nego što je bio trošak tiskanja jednog primjerka brošure.

Za poštanske troškove Hrvatskoj pošti je isplaćeno 3.729 kuna, pa su tako građani Opatije ovu „čestitku“ platili ukupno 26.175,50 kuna.

 

error: Content is protected !!