U očekivanju Dore

doraOpatija – Nakon ‘’dezertiranih’’ Windaysa i recesijskim uvjetima otkazanog Hrvatskog radijskog festivala, opatijska se ponuda velikih manifestacija i značajnih medijskih događaja svela na samo ‘’jednog konja za utrku’’ – izbor pjesme Hrvatske za pjesmu Eurovizije – Doru koja će se u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner održati 5. i 6. ožujka.
Upravo zbog toga prekršit ćemo staro pravilo da se poklonjenom konju ne gleda u zube i promotriti sve karakteristike glazbenog natjecanja koje je, nakon smrti HRF-a, (p)ostalo najveće ‘’na ovim prostorima’’.
riversPa iako ime dijeli s junakinjom jednog od hrvatskih književnih klasika, kćerkom starog Šenoinog zlatara Krupića, ova je ‘’Dora’’ odavno izgubila svoj filigranski sjaj. Umjesto ‘’zlatareva zlata’’ hrvatski je izbor pjesmu Eurovizije češće smještan u domenu (blatareva?) ‘’blata’’, koje na daleko izbjegavaju najvažnija glazbena imena domaćeg popa i rocka.
Upravo su zato organizatori s Hrvatske radio-televizije odlučili zakomplicirati stvari i, uz standardne natječajne kvalifikacije, pjesme za finalnu večer dobiti putem pozivnica najizvođenijim hrvatskim autorima. Priliku da se nađu u njihovu društvu, ostali će se natjecati u polufinalnoj večeri, u kojoj će se naći 16 pjesama, koje objavljujemo po redoslijedu izvođenja:
1. Feminnem: Lako je sve
2. Mijo Lešina: Tajna ljubavi
3. Valungari: Vol or ne vol
4. Martina Vrbos: Ti i ja
5. Betty Belle: Ne
6. Teška industrija: Nazovi stvari pravim imenom
7. Nikola Marjanović: Ti i muzika
8. Klapa Iskon: Vrime za kraj
9. Carla Belovari: Sada osjećam to
10. Dražen Žanko: Moja ljubav jedina
11. Filip Dizdar: Sunce
12. Swing Mamas: Trio tulipan
13. Vokalna skupina “Rivers”: Bez tebe
14. Doris Teur: Ti me ne zaslužuješ
15. Franko Krajcar i Indivia: Jobrni je jobrni
16. Giuliano: Moja draga
Najboljih osam, prema glasovima gledatelja putem televotinga, nastupit će i u finalu. Voditelji polufinalne večeri su Nevena Rendeli, Duško Čurlić te Mirko Fodor a iz ”green rooma“ javljaju se Ida Prester i Iva Šulentić. U show programu, za vrijeme glasovanja, nastupit će riječka atrakcija Putokazi, sastav koji je dao i prvog hrvatskog predstavnika na Eurosongu.

Franka Batelić

Franka Batelić

Finalna večer Dore 2010. održat će se u subotu, 6. ožujka u 20.15, uz direktan prijenos na Prvom programu. Pored najboljih osam skladbi iz polufinalne večeri (prema glasovima gledatelja), u finalu nastupa i osam skladbi koje su direktno plasirale: Đani Stipaničev, grupa VIVA, Franka Batelić, Žiga i Drugi, Tihomir Kožin, grupa AliBi, Sabrina Hebira i Marta Kuliš. O pobjedniku će odlučiti zbroj glasova gledatelja (televoting) i deveteročlanog stručnog žirija. Voditelji finalne večeri su Mila Horvat te Mirko Fodor i Duško Čurlić. U show programu će, za vrijeme glasovanja, nastupiti Tony Cetinski.
Eto, toliko o ‘’Dori’’ zasad, da ne možete reći da vas nismo upozorili…
Davor Žic

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net