U OKU KAMERE Orkansko jugo srušilo spomenik Andriji Mohorovičiću @ Volosko

Olujno je jugo u noći na utorak srušilo spomenik Andriji Mohorovičiću u Voloskom

Volosko – Olujno jugo koje je u noći s ponedjeljka na utorak poharalo obalu Liburnije nanijelo je velike štete u Voloskom, a stradala je i bista Andrije Mohorovičića, postavljena ispred njegove rodne kuće.

Snaga mora i vjetra slomila je spomenik svjetski poznatom znanstveniku te postolje biste odnijela u more. Samu bistu spasio je Alex Šlosar, dok su ove srijede članovi opatijske Javne vatrogasne postrojbe, uz pomoć ronilaca,  krenuli u akciju vađenja postolja. Srećom, dobro vrijeme i mirno more omogućili su im uspješno vađenje potopljenog postolja biste.

– Nakon sanacije cijelog oštećenog platoa šetnice u Voloskom, ispred Mohorovičićeve rodne kuće, bit će popravljen i spomenik te će bista svjetski poznatog Vološćana biti vraćena na svoje mjesto. Podsjetimo, Andrija Mohorovičić rođen je 23. siječnja 1857. u Voloskom. Bio je geofizičar, a li i istaknuti hrvatski znanstvenik na području meteorologije i seizmologije. Svjetski poznati znanstvenik postao je otkrićem diskontinuiteta u zemljinoj kori koji je i nazvan po njemu, Mohorovičićev diskontinuitet ili, jednostavnije, Moho sloj, javili su iz grada Opatije.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net