[U OKU KAMERE] U Domu ‘Poklon’ otvorena izložba planinarskih fotografija

Fotografije predstavljene na ovoj izložbi dokumentiraju putovanje kroz život, nadahnjuju našu maštu i djeluju kao prekrasno sredstvo za motivaciju za pokretom, za istraživanjem onoga što nam je ‘nadohvat ruke’.

Poklon – U planinarskom domu ‘Poklon’ otvorena je izložba planinarskih fotografija, odabranih radova pristiglih na foto-natječaj s temom “PRIRODA”. Natječaj je za članove HPS-a trajao od druge polovice veljače do 28. ožujka i organizirao ga je PD Opatija kojemu je ovo bila 16. izložba koju su organizirali u Domu smještenom na prijevoju Poklon (922 m) između Učke i Ćićarije.

Izložbu je otvorio dopredsjednik PD Opatije Igor Eškinja koji je tom prigodom predstavio radove i autore fotografija. Rajka Lovreković potpisuje dva rada, detalj Učke sa staze Svetog Šimuna i Vretenac. Lovreković je aktivna članica PD Opatije kao i Milivoj Filipović, vodič, markcista, domar i dugogodišnji pratitelj događaja PD Opatije. On je objektivom u Golubinjaku ovjekovječio detalj sa stabla jele stare više od 200 godina, kao i borbu stabla i bure na otoku Cresu s pogledom na Velebit. Predstavljajući odabrane radove Rade Markovića, člana PD „Duge“, Pogled s Kize na Dabarske kukove i Zingarellu / Cingarelu (detalj slapa kod Momjana) Eškinja je preporučio posjetiteljima izložbe posjet Cingareli, tom još uvijek nedovoljno istraženom dijelu Istre, dodavši i kao zanimljivost da se s jednog od brjegova može vidjeti i Trst.

„Oni su naša budućnost. Prvi puta izlažu svoje radove. Iako nisu punoljetni, završili su obje naše škole: Malu planinarsku školu i Opću planinarsku školu.“ Tim je riječima Eškinja najavio radove sestre i brata Sušanj, Diane i Leona, aktivnih članova PD Opatije. Dianin rad naziva „Kad ti prifali dreva za oganj“ nastao je na stazi prema Munskom Orjaku s pogledom uvis prema krošnjama koje su neobično, ali vrlo čvrsto držale dio drugog stabla. Na istoj stazi brat Leon objektivom je ovjekovječio gnijezdo isprepleteno od grančica, zanimljivog i humorističnog naziva „Iznajmljujem garsonjeru“.

Cvijet u kamenu – runolist s Velikog Zavižana, Alpski pašnjaci i Pozdrav proljeću – Velika sjenica, fotografije su s kojima se predstavila Melita Tuhtan, aktivna članica PD Opatije. Njoj, kao i ostalim autorima Eškinja je, uime PD Opatije, čestitajući uručio prigodne darove te najavio kako izložba ostaje otvorena do daljnjega, odnosno moći će se pogledati vikendom u redovno vrijeme kada je otvoren Dom „Poklon“.

Zaključno, apostrofirajući Andrea Kertesza da nije važna abeceda, nego je važno što pišete, što izražavate, možemo reći da ista stvar vrijedi i za fotografiju. Na tom tragu, fotografije predstavljene na ovoj izložbi dokumentiraju putovanje kroz život, nadahnjuju našu maštu i djeluju kao prekrasno sredstvo za motivaciju za pokretom, za istraživanjem onoga što nam je ‘nadohvat ruke’.

Helena Anušić / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net