‘Učka 2010.’ – povratak utrke na našu ‘bandu’

igor_liburnija_smUčka – Nakon netom održanog 37. Croatia rallya za sve ljubitelje oktanskog sporta slijedi još jedan zanimljivi vikend. Cijeli oktanski ‘folklor’ počinje danas od 16 do 19 sati, na prostoru Regionalne veletržnice u Matuljima. Subotnje poslijepodne rezervirano je za verifikaciju vozača i tehnički pregled vozila. U nedjelju su na rasporedu dva treninga, prvi s početkom u 9 sati, dok je drugi na rasporedu u 11 sati.

Start utrke predviđen je za 13,45 sati, dok će se proglašenje najuspješnijih održati oko 18:30 sati u Veprincu.

Četiri su godine otkako je ”Učka“ gostovala na stazi s istarske strane i sada se konačno vraća na nekadašnju stazu sa kvarnerske strane Učke, sa startom i ciljem u Veprincu. Duljina staze biti će 3.650 metara, a tijekom proteklih godina upravo je na ovoj dionici u znatnoj mjeri saniran kolnik novim slojem asfalta što je i bio razlogom povratka automobilista. Ovogodišnje izdanje Učke 2010. održava se u organizaciji Automobilističkog saveza Primorsko-goranske županije.

Ove je godine, poslije niza godina i novi organizator – sportskim radnicima Autokluba Matulji racing koji su do sada osmišljavali ovu priredbu priključili su se suci većine klubova objedinjenih u županijskom Automobilističkom savezu koji se već nizom priredbi potvrdio kao vrstan organizator.

Za utrku Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske sportskih i povijesnih vozila, te Državnog prvenstva Hrvatske na brdskim stazama, četvrtu ove sezone, prijavilo se 76 vozača i vozačica iz Hrvatske i Slovenije. Zastupljeno je 20 domaćih klubova, a utrka je na neki način polovica sezone. Na ”svoju“ domaću stazu poslije dvije pobjede i jednog drugog mjesta kao vodeći u kategoriji i turističkih automobila izlazi mladi Riječanin Siniša Krainc, član AK Zrinski Čabar u vrhunskom ”Ford escortu RS Cosworthu“ grupe H.

S utrke, što je ove godine već ”pravilo“ izostat će uoči sezone očekivani favoriti državni prvak Robert Bradarić (Solin) i veteran Boris Durlen (Dubrava), pa će tako Krainc najveće rivale imati u vodećim vozačima grupa H i A. Naime, mladi Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (Dubrava) u ”VW Golfu IV V6“ očekivano uspješno vozi ka obrani naslova prvaka grupe H/E1, ali vreba i svoju šansu za ”generalku“ kategorije. Sa tri pobjede u grupi A poslije samo tri utrke značajno bodovno odmakao je konkurenciji Sebastian Čepar (Zrinski) koji u ”Hondi Civic TypeR“ brani naslov prvaka grupe, dok je u kategoriji jedan od kandidata za završno postolje najboljih.

U grupi N četvrti nastup po povratku na domaće staze, a nakon tri ovosezonske pobjede očekuje Dino Butorac (Matulji racing) u ”Renault Clio RS“. Njegovi fanovi očekuju novu pobjedu u nizu, ali veliki su mu, i po osobnoj ocjeni, konkurenti Đivo Franić (Dubrovnik racing) u ”Peugeotu 106 rallye 1.3“ i Buzećanin Viliam Prodan (Buzet autosport) u ”Hondi Civic TypeR“.

Čelnu poziciju kategorije II (formule i prototipovi) pobjedom na startu sezone i kasnijim marljivim sakupljanjem bodova čuva mladi Branimir Radić (Zrinski), državni prvak 2008. godine. Na Učki će treću ovogodišnju pobjedu tražiti Talijan Riccardo Ala koji u prototipu ”Sighinolfi BMW“ brani boje Autokluba ”Skok racing“ iz Brtonigle. U znatno jačem bolidu od Radićeve formule ”VW 2002“, ali i formule ”Dallara F392“ Dubrovčanina Nike Pulića – Ala je prednosti.

Niko Pulić je aktualni prvak iz 2009. ali start sezone nije mu išao na ruku. Što kvarovi, što problemi sa bolidom nisu su dozvolili pobjedničkog slavlja. Može li Učka biti njegova šansa pokazat će nedjeljne dvije bodovne vožnje.

U ekipnoj konkurenciji poslije tri utrke bodovno je odmakao branitelj naslova AK Zrinski Čabar, dok ekipe Dubrave, Kleka i Dubrovnik racinga traže svoju novu šansu i želju zadržavanja pozicije u samom vrhu.

Očekujući veliki broj ljubitelja automobilizma organizator preporuča prilaz između Zatke i Veprinca iz smjera Matulja, odnosno Poljana i Veprinca iz smjera Ičića, te s istarske strane sve do nekadašnjeg odmarališta Ine.

Ivan Mellor / R-1.hr

Vezane vijesti:
PROMO: Završen 37. Croatia rally
FOTO: Noćni ‘pogled’ na utrku
VIDEO: Opatija motorsport @ Kon tiki bar
FOTO: Predstavljen ‘Opatija motorsport’
PROMO: Predstavljanje ekipe Opatija motorsporta
PROMO: Opatijci na Croatia rallyu

error: Content is protected !!