Uređen prostor Udruge umirovljenika Viškovo i zaposleno šest gerontodomaćica

Uređen prostor Udruge umirovljenika Viškovo i zaposleno šest gerontodomaćica

Ilustracija

Provode se i ostale projektne aktivnosti pa su tako nabavljena računala za informatičke radionice koje bi trebale krenuti u prosincu

Viškovo – Projekt “Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga” već je u prvim mjesecima provedbe ostvario prve vidljive i opipljive rezultate. Nositelj projekta je Udruga umirovljenika Viškovo kojoj je u prijavi svojim iskustvom i znanjem uvelike pomogla Općina Viškovo. Projekt je vrijedan 1.984.261,16 kuna i u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda.

„6 gerontodomaćica već je krenulo na teren s projektnim timom u obilazak i upoznavanje 40-ak korisnika za koje znamo da im treba pomoć. Prvenstveno se to odnosi na one koji žive sami ili se njihovi bližnji ne mogu dovoljno kvalitetno brinuti o njima. Osim dostave namirnica, lijekova, pomaganja u obavljanju svakodnevnih životnih potreba i održavanju čistoće stambenog prostora, gerontodomaćice će s našim korisnicima provesti neko vrijeme i time im pružiti i socijalnu podršku jer će korisnici imati s kim popričati i prokomentirati umirovljeničke dane ili novosti u zemlji i svijetu. Tako će u sljedeće dvije godine usluge za koje smo u svakodnevnom radu uvidjeli da nedostaju, a važne su našim starijim sumještanima, biti dostupnije. Osim toga, u sklopu projektnih aktivnosti, kompletno je obnovljen i opremljen prostor Udruge umirovljenika“, kaže općinska načelnica Sanja Udović.

Provode se i ostale projektne aktivnosti pa su tako nabavljena računala za informatičke radionice koje bi trebale krenuti u prosincu. U prosincu će krenuti i aktivnosti podrške i savjetovanja kroz pružanje stručne psihosocijalne i pravne pomoći. Aktivnosti će se provoditi u prostoru Udruge umirovljenika Viškovo. Sve aktivnosti za umirovljenike su besplatne.

Psihosocijalna podrška od strane psihologa i pravno savjetovanje

Umirovljenicima će psihosocijalnu podršku kroz individualno ili obiteljsko savjetovanje dva sata mjesečno pružati psiholog. Što se tiče pravnog savjetovanja, kroz projekt će umirovljenicima biti na raspolaganju i pravnik. Točan termin i raspored dogovorit će se izravno sa sudionicima nakon zaprimanja prijave.

Informatičke radionice

Tečaj informatike provodit će se kroz 4 radionička modula. U osnovnom informatičkom tečaju polaznici će naučiti osnove korištenja računala, osnove obrade teksta, kako koristiti Internet i elektroničku poštu što će im omogućiti da budu u toku sa suvremenom tehnologijom. U sklopu mobilne akademije polaznici će naučiti koristiti pregršt mogućnosti koje im pružaju pametni telefoni što će im olakšati svakodnevne aktivnosti, omogućiti bolju komunikaciju, zabaviti ih te im smanjiti vrijeme obavljanja nekih uobičajenih zadataka. Održat će se i radionica digitalne fotografije, u učionici i na otvorenom i bit će fokusirana na korištenje digitalnih tehnologija (e-građani, online sigurnost, online trgovina, online komunikacija – društvene mreže, youtube, Internet bankarstvo…).

Kreativne radionice

Organizirat će se kreativne radionice namijenjene umirovljenicima koji žele steći nova znanja te usmjeriti ili dodatno razviti svoju kreativnost. Uz stručno vodstvo, polaznicima će se približiti različite tehnike oblikovanja uporabnih i dekorativnih predmeta te prigodnih ukrasa. O točnim terminima pojedinačnih grupa te o eventualnim promjenama polaznike će se obavijestiti nakon prijave na željenu aktivnost.

Način i rok prijave

Poziv zainteresiranim umirovljenicima s područja Viškova da se prijave za prvi ciklus navedenih aktivnosti koje su namijenjene osobama s navršenih 65 godina i starijima je u tijeku. Prijave su otvorene do 29.11.2021. ili do popunjavanja predviđenog broja sudionika. Broj mjesta je ograničen. Prijava je moguća na 3 načina:

  • Slanjem e-maila na umirovljenici.viskovo@gmail.com
  • Osobnim dolaskom u prostor Udruge umirovljenika Viškovo, Viškovo 31 radnim danom od 08:30 – 11:00 sati.
  • Pozivom na broj 051 257 622 u uredovno vrijeme udruge radnim danom od 08:30 – 11:00 sati.