[VIDEO] Najavljen Festival čakavske šansone – Casabianca, likovna izložba ‘Produhovljeni realizam’ i večer novih skladbi za 17. “ČAnsonfest”

Ove godine nastupit će i četiri debitanta Doris Stanić, Radovan Šofranac, Vlatko Filčić i Davor Terzić, a program će tradicionalno voditi Irena Grdinić.

Kastav – Udruga Kanat u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već sedamnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine, a ove godine održat će se u petak, 27. kolovoza s početkom u 20.30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena održati u Sportskoj dvorani Matija Katalinić u Kastvu, najavili su to na današnjoj tiskovnoj konferenciji Saša Matovina i Sanjin Mandičić (udruga Kanat), Matej Mostarac, gradonačelnik grada Kastva, Martina Rončević (KKL) i Robert Krančić iz Grafičkog studija Rijeka.

Casabianca

– Kao i uvijek do sada, ovogodišnji 17. Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2021. će se održati kao program zatvaranja jubilarnog 30. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 27. kolovoza s početkom u 20.30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena održati u Sportskoj dvorani Matija Katalinić u Kastvu. Nažalost, niti ovogodišnje festivalsko izdanje, zbog okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, neće moći u punom opsegu nastaviti s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo još 2016. godine. Iako će i ove godine izostati dodatni programi poput okruglog stola – Pogovora i akustične večeri šansone Na kastafskeh šternah, u kojima je publika posljednjih nekoliko godina uživala tijekom dva dana uoči glavnog festivalskog događanja Večeri novih skladbi, ČAnsonfest će ipak ponuditi kreativne i jedinstvene sadržaje, istkano je Matovina.

Ove godine nastupit će i četiri debitanta Doris Stanić, Radovan Šofranac, Vlatko Filčić i Davor Terzić, a program će tradicionalno voditi Irena Grdinić.

Prvi od njih, ostvaren u suradnji s Kastafskim kulturnim letom, praizvedba je autorske predstave Casabianca dobro nam znanih imena vezanih upravo uz pozornicu kastavskog Festivala šansone. Riječ je o predstavi na čakavskom govoru kojom Irena Grdinić, jedno od zaštitnih lica ČAnsonfesta, zahvaljujući njezinoj voditeljskoj ulozi od njegovih samih početaka i Mario Lipovšek Battifiaca, njegov česti sudionik te višestruko nagrađivani kantautor i interpret, nakon tmurnih i napetih korona vremena, mogu nasmijati publiku i prikazati smiješnu stranu života jednog tipičnog domaćeg bračnog para, u razdoblju od šezdesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana.

Praizvedba predstave Casabianca, za koju ogromno zanimanje publike vlada još od dana objave njenog uprizorenja, prije gotovo dva mjeseca, održana je prošle nedjelje, dok je reprizna izvedba zakazana za večeras u isto vrijeme i na istom mjestu, ali i ona je rasprodana, dodao je Matovina.

-Drugi popratni program ovogodišnjeg ČAnsonfesta bit će likovna izložba Produhovljeni realizam galerije Brešan iz Splita, čije otvaranje je zakazano za četvrtak, 26. kolovoza s početkom u 20 sati u Galeriji Trojica u crkvici Sv. Trojice na Trgu Lokvina u Kastvu. S provokativnim povodom će se okupiti čak trinaest hrvatskih likovnih umjetnika koji će sučeliti svoja viđenja i likovne prizore. Pri tome će pokušati odgovoriti na pitanje je li nature morte samo doslovno preslikavanje stvari iz okružja, dakle slikarstvo koje slijepo slijedi fotografiju ne tražeći misaoni napor te nema prosvjetiteljsku moć. Prema riječima autora izložbe, neovisno o tome što teorija svemu nastoji odrediti mjeru i na taj način stvari formatira kroz nijansiranja i detalje koje su oku manje bitne, ostaje neoboriva činjenica kako je lijepa slika, lijepa slika, bila ona krštena superrealizmom, surealizmom, hiperrealizmom, fotorealizmom, magičnim realizmom, ili nekim od izama za kojega, moguće još nismo čuli. Izložba neće doticati hrvatske klasike moderne s početka dvadesetog stoljeća, a imena koja će argumentirati gore naveden problem i temu su: Loara Blažević, Ana Bošković Freünd, Sebastijan Dračić, Jadranka Fatur, Vlado Jakelić, Ratko Janjić Jobo, Sanja Jureško, Daria Lepkova, Dijana Lukić, Zdravko Milić, Marijana Muljević, Stjepan Šandrk i Ivica Vlašić, najavljuju organizatori.

ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko-natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 17. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 16. ČAnsonfesta – Kastav 2020., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

Ove godine nastupit će i četiri debitanta Doris Stanić, Radovan Šofranac, Vlatko Filčić i Davor Terzić, a program će tradicionalno voditi Irena Grdinić.

Na ovogodišnjem 17. ČAnsonfestu bit će izvedeno 18 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

A LETO GRE – Duško Jeličić

glazba i stihovi Duško Jeličić, Srđan Sacher, Claudio Baglioni

BRIŠKULA – Vlatko Filčić-File

glazba Damir Vrbljanac, stihovi Drago Gervais

ČA J ČOVEK – Radovan Šofranac

glazba Damir Mičetić, stihovi Senka Laginja

ČA JE MARE – Emanuela Lazarić-Ella i sastav Terra Magica

glazba i stihovi Emanuela Lazarić-Ella

DAR – Nina Fakin

glazba Bruno Krajcar, stihovi Daniel Načinović

DIVI KOSTANJI – Neven Barac

glazba i stihovi Neven Barac

KAKO DA TI REČEN HVALA – Karla Pupis

glazba i stihovi Mauro Staraj

KASTAVAC BIN BIL – Damir Vrbljanac

glazba i stihovi Damir Vrbljanac

MISAL MISLI – Vivien Galletta

glazba Smiljan Kirinčić, stihovi Vjekoslava Jurdana

ON JE ŽIVEL KAKO J OTEL – sastav Kožne jakne

glazba i stihovi Igor Lesica

ORAMAJ – Zemir Delić

glazba i stihovi Zemir Delić

PANIN ZA PENZIONERA I SEDAN DEK PARIZERA – Daniel Načinović

glazba i stihovi Daniel Načinović

PIJAT SUNCA – Mario Battifiaca

glazba Robert Grubišić, stihovi Vjekoslav Alilović

PONEŠTRA MOJGA ŽIVJENJA – Hrvoje Hegedušić

glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Hegedušić

PSALAN O DIHU – Davor Terzić

glazba Davor Terzić, stihovi Tomislav Milohanić

SI TI – Karin Kuljanić

glazba Sanjin Mandičić, stihovi Zdravka Žeželić-Alić

ŠEĆEN KROZ SVOJA LETA – Doris Stanić

glazba i stihovi Alfred Šaina

ULIKA NA NJIVI – Nevia Rigutto

glazba Igor Stanković, stihovi Ljubica Bestulić-Stanković