VIDEO Nastup ‘lažnih zvončara’ u Berlinu razljutio štovatelje tradicije: ‘Nije nam jasno kako su se to usudili učiniti’

VIDEO Nastup ‘lažnih zvončara’ u Berlinu razljutio štovatelje tradicije: ‘Nije nam jasno kako su se to usudili učiniti’

Falši Brgujski i Halubajski zvončari - Fotografija objavljena na službenom kanalu Ministarstva poljoprivrede

– Je li se netko samo želio lijepo provesti u Berlinu pa je na račun naše tradicije dobio besplatan „izlet“, tko je sve ovo inicirao i odobrio – samo su neka od pitanja na koja još uvijek ne znamo odgovor, ali svakako ćemo saznati, Edvard Radan, predsjednik Udruge Brgujski zvončari i mačkare.

Brgujski zvončari

Zagreb – Objava video materijala i fotografija Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić iz Zagreba s nedavnog gostovanja na najvećoj međunarodnoj poljoprivrednoj manifestaciji ‘Zeleni tjedan’ u Berlinu izazvala je ogorčenje u djelu javnosti koji zvončare doživljavaju prvenstveno kroz prizmu očuvanja kulturne baštine. Naime, u cilju promocije hrvatskih narodnih običaja u Berlinu članovi ansambla bili su ‘maskirani’ u Halubajske i Brgujske zvončare, što se moglo vidjeti na fotografijama i video prilogu prije nego što su ga uklonili zbog negodovanja javnosti i čuvara baštine.

Za komentar smo pitali i tajnika FA koji u prezentaciji u Berlinu ništa ne vidi sporno, već je rekao da se radi o koreografiranom folkloru. U kratkom telefonskom razgovoru poručio nam je da su ovo ‘scenski primjeri folklora’, a ne izvorna interpretacija baštine.

Pobrisana objava FA Ivan Goran Kovačić sa ‘zvončarima’

– Krajem prijašnje godine primio sam telefonski poziv s upitom bismo li bili voljni sudjelovati na sajmu u Berlinu. Pristao sam, uz uvjet da nam osiguraju troškove prijevoza i smještaja. Rečeno mi je kako ću naknadno dobiti povratnu informaciju mogu li naši zahtjevi biti ispunjeni. No, nitko se više nije javio. Jučer su na Facebook stranici „FA Ivan Goran Kovačić“ osvanuli video isječci i fotografije muškaraca koji su u Berlinu navodno predstavljali Brgujske i Halubajske zvončare. U nevjerici smo gledali kako nas netko, nama nepoznat, loše imitira i kako se izruguje našom višestoljetnom tradicijom, koja je 2009. godine upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske kulturne baštine. Nije nam jasno kako se je netko usudio to učiniti i koji su bili razlozi. Je li se netko samo želio lijepo provesti u Berlinu pa je na račun naše tradicije dobio besplatan „izlet“, tko je sve ovo inicirao i odobrio – samo su neka od pitanja na koja još uvijek ne znamo odgovor, ali svakako ćemo saznati. Ovaj je događaj dignuo veliku prašinu na društvenim mrežama, ne samo od strane Brgujskih i Halubajskih zvončara, već od strane svih zvončarskih skupina u okolici Rijeke. Veseli nas što smo se svi ujedinili, jer to je dokaz da zvončarska tradicija živi u ljudima našeg kraja i da neće tako skoro izginuti, poručio je Edvard Radan, predsjednik Udruge Brgujski zvončari i mačkare.

Oštro je reagirala i Eni Šebalj,  zamjenica općinskog načelnika i autorica Zvončarske muzejske zbirke u Rukavcu.

Halubajski zvončari

– Radi se o ozbiljnoj povredi, nepoštivanju i nepoznavanju zvončarske tradicije i zvončara koji su pod zaštitom UNESCO na listi nematerijalne kulturne baštine svijeta. Oni koji žele predstavljati tradiciju moraju nešto o tradiciji i znati. Za početak, da zvončar nije maškara, da se u zvončara nije moguće obući. Zvončar je istinski čuvar tradicije, čuvar rituala koji nas duboko veže s korijenima, precima, krajem u kojem živimo. Zvončarsku tradiciju mogu prezentirati jedino izvorni zvončari koji tu tradiciju istinski žive. Važna je ozbiljna javna i glasna osuda ovakvih pojava od strane svih zvončara zajedno i svih nas koji smo dio te tradicije kako se ovakva interpretacija zvončara više ne bi ponovila, poručila je Šebalj.

Folklorni ansambl nisu ‘šparali’ ni čitatelji u komentarima, pozivajući se između ostalog na činjenicu da su zvončari zaštićeni od strane UNESCO-a.

– Ne znan ki more neš ovako grdo storit i da mesto mačuki ima sekiru. I da reče da je del jedne tradicije. Primorja i našega kraja, za znaju da nisu. i da nigdere nisu pričitali da su zvončari pod zaštiton, bio je jedan od komentara na objavljene fotografije i video priloge.

– Poštovani, Svaka čast na svemi što činite za očuvanje tradicije, ali ono što ste napravili s tzv. prezentacijom zvončarskih skupina (koje t u vašoj prezentaciji nisu ni približno) je krajnje ponižavajuće za sve koji su stvarni predstavnici te tradicije i folklora. Smatram da bi bilo jako lijepo i fer od strane vodstva vaše udruge da se makar javno ispričaju svima koje su uvrijedili, a to su sve zvončarske skupine koje svoju tradiciju također, njeguju desetljećima i zaista nisu zaslužili ovakvu NEprezentaciju, napisala je Lorena Blažić Pošćić na stranicu od FA IGK.

Za kraj dodajmo da je prezentaciju organiziralo Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora.

Djelić ‘zvončarske’ prezentacije možete pogledati od 4:16′

Djelić ‘zvončarske’ prezentacije možete pogledati od 4:53′

error: Content is protected !!