VIDEO: Otvorene najveće liburnijske jaslice @ Šmogori

matulji_jaslice_sm…ovo je već 11. godina zaredom da se u Šmogorima grade velike jaslice koje se danas prostiru na preko 100 kvadrata…
…u izradi jaslica sudjeluje petnaestak ljudi, a počinje se graditi već nakon Svih svetih…
…video isječak objavljujemo uskoro…

Šmogori – Drvene daske, šindra iz Gorskog kotara, plastika, lim, stirpor, čavli, vide i pun ”tamić” mahovine – sve to stalo je na stotinjak kvadrata ispod križa u Šmogorima, na kojima su u ponedjeljak navečer 11. godinu zaredom otvorene najveće jaslice na liburnijskom području.
Pod velikim i okićenim borom natisnuo se pravi mali grad, od kojeg rijeka vodi ka seocetu, pored kojeg je i skrovita planina koja je primila velike jaslice.
Tradicija izrade jaslica, koja je potrajala više od punog desetljeća, u Šmogorima je začeta 2001. godine, i to spontano – nakon izrade križa na raskršću ispred kuće s adresom Šmogorska cesta 30. Ta je kuća, kao i teren na kojem su jaslice izgrađene, u vlasništvu Borisa Baćića, koji s predsjednikom MO Šmogori-Radetići Ivom Lipićem i predsjednicom Udruge ”Jaslice pul Šmogori” Elzikom Tomac čini glavnu kreativnu osovinu čitavog projekta – kojeg je na otvorenju i blagoslovu razgledalo više od stotinu ljudi.
– U izradi jaslica sudjeluje oko petnaestak ljudi, a graditi počinjemo već nakon Svih svetih. Svake godine se pomalo širimo, svake godine dodajemo nove figurice i lokacije, nešto izmijenimo, i zadržavamo postojeću osnovu. Ideja za jaslice došla je spontano, kad su tu stavili križ, mislili smo da bi bilo zgodno da napravimo i jaslice, koje su tada imale tek par kvadrata i puno manje figurice. Nismo očekivali da će to toliko rasti, ali naprijed nas je poticala podrška ljudi, njihov interes koji je iz godine u godinu sve veći, i nas tjera da budemo što bolji, kazala je Elzika Tomac.
Kompletan program ovogodišnje Božićne šetemane pul Matuj možete pročitati na ovom linku
Jaslice pul Šmogor

Davor Žic / Liburnija.net
Video: Art-film
Foto: Žorž
Vezane vijesti:
VIDEO: Otvoren Božićni sajam @ Matulji
VIDEO, FOTO: Druženje s Djedom Mrazom na granici @ Rupa