VIDEO: Predstavljen ljetni program Festivala Opatija

ljetna_sm_zrak…osnovicu ljetnog programa činit će mjuzikli…
…prije službenog početka ljetne sezone, održat će se Barufe…

Opatija – ”Ljeto na ljetnoj” naziv je programa Festivala Opatija za predstojeću ljetnu sezonu, danas predstavljen javnosti na Ljetnoj pozornici Opatija. Svečano otvorenje ljetne sezone najavljeno je za 4. lipnja koncertom Zagrebačke filharmonije, koja će izvesti 2. simfoniju u C-molu ”Uskrsnuće” Gustava Mahlera.
Nakon otvorenja, uslijedit će i gostovanje riječkog HNK. Intendantica Nada Matošević Orešković, čiji će operni ansambl na Ljetnoj izvesti Nabucco, iskazala je svoje zadovoljstvo što se i riječki teatar ponovo vratio u goste Opatiji. U naslovnoj ulozi Nabucca publika će imati prilike slušati veliko rusko solističko ime, Yurija Nechaeva, uz brojne druge poznate riječke i hrvatske pjevače.
footloose
Središnji dio ljetnog programa ove je godine posvećen mjuziklima – Festival mjuzikla, koji se prvi puta organizira ove godine, donosi niz atraktivnih programa – na ‘’daskama’’ Ljetne pozornice naći će se ‘’West side story’’ Gradskog kazališta iz Brna, dramatizacije kultnog filma ‘’Maratonci trče počasni krug’’ u izvedbi beogradskog Pozorišta na Terazijama, domaći ‘’Footlose’’ u kojem jednu od glavnih uloga tumači Opatijka Matea Majerle, dječji mjuzikl ‘’Novi dan’’ i popularni ‘’Skidajmo se do kraja’’ Kazališta Komedija.
– Ova predstava igrala je diljem europe u tri verzije – engleskoj, njemačkoj i Češkoj – a u Opatiji ćemo gostovati s “mjuziklom svih mjuzikla” na engleskom jeziku u kojoj igraju naši najpoznatiji glumci, a treba napomenuti da je ova predstava proglašena najboljim češkim europskim nastupom, kazao je ravnatelj Gradskog kazališta Brno Stanislav Slovak, najavljujući kultni mjuzikl ‘’Priča sa zapadne strane’’, odnosno ‘’West Side Story’’.
Voditelj marketinga i propagande Zagrebačkog kazališta Komedija Tedi Lušetić, uz komentar da „Komedija dolazi doma“ kad je riječ o Ljetnoj pozornici i ovoj manifestaciji, posebno apostrofira bitno, a to je da Opatija doista živi kulturni turizam, o kojem se toliko priča.
barufe_2011
– Pozornica koju ima Opatija najbolja je na Mediteranu, po uvjetima koje pruža niti jedna druga slična ne može se mjeriti sa opatijskom, jer je ova i građena originalno za izvedbe opera i mjuzikla. Ovogodišnjom realizacijom Festivala mjuzikla stoga je realiziran moj dugogodišnji san, kazao je Lušetić.. Uz obećanje da će svake godine dovesti jedan veliki strani teatar u goste, Lušetić je objavio i kako Festival Opatija i Kazalište Komedija rade na realizaciji ideje o produkciji svog mjuzikla, koji bi bio posvećen opatijskoj priči u cijelosti, a zvao bi se vrlo vjerojatno ‘’Mr. Morgen’’. Premijerno bi bio prikazan u Opatiji, te nastavio svoj život kroz gostovanja po raznim pozornicama.
– Naš najveći adut je činjenica da je Opatija sama za sebe jedna prekrasna prirodna pozornica, pa smo to odlučili iskoristiti i proširiti zabavna i kulturna događanja u svaki kutak ovog grada. U parku Angiolina će se u popodnevnim satima puštati glazba motivima vezana za Opatiju, kazao je Dujmić.
Osim programa Ljeta na ljetnoj, organizatori žele postići sinergiju gospodarstva i kulture, pa su i pozvali sve ugostitelje, restoratere, vinare, trgovce i druge da se, svatko u svom segmentu posla, uključe u oživljanje opatijske ljetne ponude na način da, primjerice, neko jelo nazovu po određenom mjuziklu, ili pak vinari vino. Ideja je i da u vrijeme trajanja festivala trgovine rade do ponoći. Gosti s kartom imali bi pravo na popuste u tim trgovinama, koje bi mogli nakon predstave uz šetnju gradom obići.
Ljeto na ljetnoj 2011.

Davor Žic / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!