VIDEO Vedran Jakominić: Želim društvo u kojem će moj sin svojim radom i trudom uspjeti ‘bez štele’

U emisiji Brifing za TV Novinet Vedran Jakominić odgovara hoće li ugostitelji preživjeti ovu jesen i zimu te zašto zaslužuju preferencijalnu stopu PDV-a. Otvoreno govori o tome zašto branša koju predstavlja često ima negativan status u javnosti. Otkrio nam je i kakvo bi društvo volio vidjeti za 10 godina.

Rijeka – Vedran Jakominić suvlasnik je popularnog Kingsa u Rijeci i male craft pivovare. U zadnje vrijeme aktivan je i u javnosti. Upozorava na probleme koje je ugostiteljima donijelo „novo normalno“, odnosno restrikcije u njihovom poslovanju povezane s epidemijom koronavirusa.

U emisiji Brifing za TV Novinet odgovara hoće li ugostitelji preživjeti ovu jesen i zimu te zašto zaslužuju preferencijalnu stopu PDV-a.

– Iz poslovanja, brojni ugostitelji neće preživjeti ovu jesen i zimu. Upravo zato smo pokrenuli val aktivnosti kroz cijelu državu jer želimo ukazati da nam se treba omogućiti da možemo posuditi novce. Koliko god to glupo zvučalo, nama nitko ne daje pare. Banke su odlučile da nemamo nikakvu šansu za preživljavanje i – ‘ko živ, ‘ko mrtav, novaca nema, ističe Jakominić.

Otvoreno govori o tome zašto branša koju predstavlja često ima negativan status u javnosti.

– Mislim da svaka struka ima šrota i da gledamo cijelu struku kroz onih par nikakvih. Problem je što se sve gleda kroz „parapoduzetnike“ koji pohađaju klubove po Zagrebu i nemaju nikakav rizik poslovanja jer su oslonjeni na javni novac i unaprijed se dogovore o njegovoj podjeli. S druge strane, imamo ugostitelja koji ne „kucaju“. Imamo i onih koji ne plaćaju ljude kako treba. Ali nije rješenje da se cijela struka potamani, nego da se nađe tko su ti ljudi i da ih se na adekvatan način nagradi. A još bolje bi bilo da se stvori tako konkurentno tržište da im nitko neće doći raditi. To bi bila najbolja zaštita, govori Jakominić.

No, da nije sve crno pokazuje i trud koji Jakominić i partneri ulažu u razvoj vlastitih brendova crraft pive i riječke kole pod imenom Monada.

– Ugostiteljstvo je prekrasan posao. Ako se doista ozbiljno baviš tim poslom, utječeš na sreću svakog onog tko ti prođe kroz vrata, kaže Jakominić.

Otkrio nam je i kakvo bi društvo volio vidjeti za 10 godina.

– Volio bih da razvijemo osobnu odgovornost, da shvatimo da ne postoji neko tajno tijelo koje će za tebe riješiti problem. Za 10 godina se nadam da će moj sin, bez da poteže neku štelu, svojim radom, trudom i zalaganjem dobiti poštenu priliku na tržištu u Hrvatskoj. To je nešto što ja nisam dobio. Kao dijete poginulog branitelja, u bilo kojem trenutku sam mogao predati papir koji to dokazuje i dobiti posao u državnoj službi. Ali to nije ona Hrvatska koju ja želim, jer želim da mogu svojim znanjem pošteno konkurirati na tržištu rada, zaključuje Jakominić.

U nastavku pogledajte cijelu emisiju.

error: Content is protected !!