[VIDEO] Zazvonila prva zvona – Noćašnjim pohodom Žejanskih zvončara ‘po bijelom tepihu’ otvoreno peto godišnje doba

[VIDEO] Zazvonila prva zvona – Noćašnjim pohodom Žejanskih zvončara ‘po bijelom tepihu’ otvoreno peto godišnje doba

Žejanski zvončari na povratku u staru školu...

No, bolje da propade selo leh običaj, Žejanci su storili svoja tri kruga po selu, za svakog kralja po jedan i time označili početak pusnih nemotarij u našem kraju koje će ove godine definitivno biti u znaku koronavirusa….

Žejane – Žejanski zvončari svojom zvonjavom otvorili su peto godišnje doba. Iako nekada najveselije ‘godišnje doba’ ove godine se održava u bitno izmijenjenim uvjetima. Iako se brojni ljubitelji pusta neće složiti, noćašnji pohod ‘po bijelom tepihu’ koji je prigušio skladne zvončarske korake i dodatno naglasio zvonjavu imao je dozu magičnosti u pustim, tihim i mirnim ulicama kroz selo. No, nije samo korona virus poremetio planove, već i silna sjeta koja je u selu prisutna posljednja dva tjedna.

No, bolje da propade selo leh običaj, Žejanci su storili svoja tri kruga po selu, za svakog kralja po jedan i time označili početak pusnih nemotarij u našem kraju.

Dizanje pusta bez publike na rasporedu je danas u poslijepodnevnim satima nakon čega se sva događanja sele u Mune, gdje će kulminacija biti u ponoć kada se tradicionalno diže Pust, a zvončari zvone po sele.

Također, bez publike, proteći će i današnje dizanje pusne bandijeri u Mošćenicama i Mošćeničkoj Dragi.

error: Content is protected !!