Vijeće protiv zajma od 14,3 milijuna kuna @ Matulji

Općina je zajmom kod Hrvatskih šuma željela riješiti pitanje duga za drvnu masu na Miklaviji, procijenjenog na 11,5 milijuna kuna. No, Vijeće je bilo protiv zbog visoke kamatne stope od 7,5 posto koji zajam poskupljuje na 14,3 milijuna kuna.

Matulji – Burne rasprave na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Matuljima nisu bile ”rezervirane” samo za odnos prema Opatiji, već i za točku zaduženja kod Hrvatskih šuma. Naime, načelnik Mario Ćiković predložio je da se problem s isplatom 11,5 milijuna kuna Hrvatskim šumama, kao nadoknadu za izgubljenu drvnu masu na Miklaviji, regulira ugovornim odnosom u kojem bi se ta naknada pretvorila u zajam koji bi Općina Mogla isplatiti tijekom narednih pet godina.

Darjan Buković

– Općina Matulji dužnja je platiti naknadu trgovačkom društvu Hrvatske šume, te po isplati naknade, postat će vlasnik zemljišta na kojem će se izgraditi poduzetnička zona. Plaćanje prve rate prema ugovoru išlo bi 15. siječnja 2014. godine, a poduzimam aktivnosti radi ishodovanja kredita pod povoljnijim uvjetima kreditiranja, s nižom kamatnom stopom, i to prvenstveno putem HBOR-a. Cijeli postupak vezan uz sklapanje Sporazuma o obročnoj otplati s Hrvatskim šumama želio bih okončati za vrijeme mandata ovog saziva Općinskog vijeća, i to iz razloga što su u tijeku natječaji i javni pozivi za razvoj poduzetničkih zona na koje se Općina Matulji može javiti samo uz uvjet da ima riješene imovinsko-pravne odnose, odnosno da je upisana kao vlasnik zemljišta, kazao je Ćiković.

Međutim, uz kamatnu stopu od visokih 7,5 posto, cijena kreditnog aranžaman povećala se na 14,3 milijuna kuna, za koje bi Općina trebala garantirati mjenicama bez protesta. Iako je načelnik najavio da bi to predstavljalo tek privremeno rješenje, te da bi se zajam brzo ”zatvorio” novim kreditom nakon što HBOR raspiše natječaj za nove kreditne linije, vijećnici su ostali skeptični.

– Zašto ste čekali dvije godine ako stvarno tvrdite da je to projekt od strateškog značaja? Slažem se da to treba kupiti, ali također se slažem da je neodgovorno uzimati dugoročni zajam pod ovakvim uvjetima, s toliko otvorenih pitanja, dva mjeseca prije izbora, kazao je vijećnik Akcije mladih Darjan Buković.

Puno oštrije, međutim, reagirao je Bruno Frlan, član IDS-a i bivši načelnik.

– Izgubili ste dvije godine, a s ovim prijedlogom izgubit ćete i tri milijuna kuna jer će cijena terena skočiti s 11,5 na 14,5 milijuna. I nije istina da ste planirali ove godine kupovati Miklaviju, jer da jeste, ne biste tu stavku u proračun stavili tek nakon što je to od vas zatraženo amandmanom, zaključio je Frlan.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net