Vijećnici o amandmanima na UPU: Zaustavili smo apartmanizaciju i zaštitili javni interes @ Opatija

Predsjednik Vijeća Robert Kurelić naglasio je kako je ponosan jer se prvi puta stručno i kvalitetno pristupili promišljanju o prostornom planiranju te kako su podloga za sve odluke bili zaključci javne tribine usuglašeni s eminentnim stručnjacima za urbanizam i prostorno planiranje.

Opatija – Urbanistički plan uređenja naselja Opatija nije „pao“, već se o njemu nije glasalo zbog prihvaćenih amandmana. Gradonačelnik i stručne službe sada ga moraju proslijediti na doradu kako bi se uvrstile izmjene, zatim eventualno može ići na skraćenu javnu raspravu te na potvrdu nadležnog ministarstva i vrlo brzo se može ponovo naći na Gradskom vijeću gdje vjerujem da će imati jednoglasnu podršku, kazao je predsjednik Vijeća Robert Kurelić (Akcija mladih) komentirajući na današnjoj konferenciji za novinare najvažnije odluke koje su vijećnici donijeli na sjednici krajem prošlog tjedna.

Naglasio je kako je ponosan jer se prvi puta stručno i kvalitetno pristupili promišljanju o prostornom planiranju te kako su podloga za sve odluke bili zaključci javne tribine usuglašeni s eminentnim stručnjacima za urbanizam i prostorno planiranje. Istaknuo je i kako je taj pristup u skladu sa Strategijom razvoja Grada Opatije koja prednost daje interesu stanovnika nad željama investitora te da se amandmanima zaustavila devastacija prostora apartmanizacijom koja bi bila posljedica predloženog UPU-a.

– Odbor za prostorno planiranje, na čijim su zaključcima nastali i amandmani na UPU, raspravljao je stručno i argumentirano, a u više od 70 posto zaključaka bio je jednoglasan. Većinu amandmana tada je podržao i koalicijski partner gradonačelnika Ive Dujmića, HDZ-ov vijećnik Marko Ćorić, koji se međutim predomislio na Vijeću pa je glasao drugačije. Teze vladajućih da će se ovime zaustaviti razvoj ne stoje, već se štiti prostor i omogućava ono zbog čega su izmjene UPU-a i pokrenute – legalizacija rada Jedriličarskog kluba. Prema izjavama nekih vijećnika ispada da svaki investitor koji dođe u Opatiju može diktirati uvjete po kojima će graditi, a mi mu to moramo omogućiti da ne bismo ispali protiv razvoja, kazao je predsjednik Odbora za prostorno planiranje Fernando Kirigin.

Naglasio je i kako ne postoji sukob između njega i gradonačelnika Ive Dujmića.

– To može potvrditi i sam gradonačelnik, s kojim sam se na njegovu inicijativu sastao prošli tjedan u njegovu uredu. Ugodno smo pričali pola sata, komentirali prioritete i razvoj Opatije, a tada sam mu rekao što kažem i sada – ruku Fernanda Kirigina, a vjerujem i cijele koalicije, imat će svaki prijedlog koji je dobar za cijelu Opatiju, rekao je SDP-ov vijećnik i predsjednik Kluba vijećnika SDP-AM-IDS-HSU-UK.

Prema njegovim riječima, nema razloga da se zaustavi razvoj Opatije, već – štoviše – taj se razvoj može i ubrzati, ali na jasno definiranim kriterijima.

– Zbog devastacije prostora, Opatijci su s pravom vrlo kritični prema prostornom planiranju. Upravo zato ono je bilo značajno zastupljeno u našem koalicijskom programu, jer želimo otvoriti proces javnosti i omogućiti kvalitetna rješenja o kojima će odlučivati i sami građani. Uskoro ću sazvati sjednicu Odbora za prostorno planiranje kako bismo usvojili zaključke za iduću godinu, da se oni uvrste u proračun, te da se odmah potom krene u raspisivanje arhitektonskog natječaja koji bi trebao ponuditi viziju buduće Slatine – trga, plaže i čitavog prostora uključujući i sadašnji Dom zdravlja te hotel Zagreb koji su bili tema amandmana na UPU. Nakon što dobijemo mišljenje stručnjaka, tražit ćemo i javni stav građana te ćemo tako imati jasnu situaciju budućeg razvoja ovog prostora, zaključio je Kirigin.

Marin Starčić, predsjednik Mjesnog odbora Ičići, također je pohvalio pristup analizi ovog UPU-a, kazavši da Ičićani s prostornim planiranjem imaju izrazito negativna iskustva.

– U izrade raznih planova krenulo se još 2007. godine, za vrijeme Amira Muzura. Mjesni odbor bio je uključen u planiranje, davali smo prijedloge i zaključke, komunicirali s izrađivačima i potencijalnim investitorima i do 2015. godine uspjeli smo dogovoriti kompromisno rješenje s kojim bi sve strane bile zadovoljne. No, onda je 2016. godine ponovo promijenjen UPU bez da su se saslušali komentari Mjesnog odbora, posljedica čega je da sada imamo jednu potencijalnu prostornu katastrofu ucrtanu na lokaciji bivše bolnice. Ičićanski plan mijenjao se pet puta u osam godina, za nas je možda prekasno, ali zadovoljan sam da se kod naselja Opatija zauzeo drugačiji pristup, koji uključuje javno mišljenje i stav stručnjaka, komentirao je Starčić.

Davor Šprajc, član Odbora za prostorno planiranje, kazao je kako nije točno da je usvajanjem amandmana donošenje UPU-a prolongirano za više od godinu dana, kako su na sjednici Vijeća upozoravali pročelnik Zdenko Tupanjac i vlasnik Urbanističkog instituta Hrvatske Ninoslav Dusper, već da se radi o procesu koji se može dovršiti u nekoliko mjeseci. Prema njegovim riječima, ministarstvo ima rok od najviše 60 dana za davanje „zelenog svjetla“ izmjenama plana, ali ga je kod sadašnjeg UPU-a dalo u roku od svega 19 dana.

– Kod jedinica lokalne samouprave koje su manje od Opatije, pa je time i planiranje jednostavnije, trošak izrade UPU-a kreće se između 350 i 400 tisuća kuna. U Opatiji je to godinama nešto ispod 200 tisuća kuna, pa se ne ide na javni natječaj, već se posao redovito povjerava Urbanističkom institutu Hrvatske. Mediji su već bili izvještavali o vlasničkoj vezi između ove tvrtke i Liburnia Riviera Hotela, kazao je Kurelić, poručivši kako će inzistirati da se kod budućih izrada prostorno-planske dokumentacije obavezno radi javni natječaj.

Inače, prema pisanju medija – konkretno, Glasa Istre iz kolovoza 2005. godine – do trenutka kada je Urbanistički institut Hrvatske dobio poslove rada na prostornim planovima u Opatiji, a Darko Ostoja i grof Eltz kao čelne osobe SN Holdinga i Dom Holdinga ušle u vlasničku strukturu LRH, vlasnik 50 posto dionica Urbanističkog instituta bio je upravo Dom Holding. Kako se ističe u članku, te dionice prodali su po „diskontnoj“ cijeni, a autor je naglasio kako je „u najmanju ruku čudna koincidencija da je Dom holding imao svoje udjele u Urbanističkom institutu Hrvatske i da ih je prodao kad je taj institut dobio mogućnost da kroji sudbinu Opatije izradom prostorno-planskih dokumenata“.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net